Lura din hjärna till mindre skärmtid

Önskar du att du hade mindre skärmtid? Springer timmarna iväg ibland när du scrollar på telefonen? Vi förstår. Vi är alla i samma sits. Det finns dock ett knep som väldigt få känner till – ett knep som lurar din hjärna till mindre skärmtid.

Text Filippa Oldenburg Foto Getty Images

Även om teknologin har gjort underverk för vår tidsålder så har den också lagt beslag på det allra dyrbaraste vi har: vår tid och uppmärksamhet. Det finns dock ett sätt för dig att ”hacka” eller överlista din hjärna för att enklare kunna kontrollera vart din uppmärksamhet ska riktas, nämligen genom att ändra skärmen till svart-vit.

Starka, färgglada färger (som produceras av våra LCD-skärmar) stimulerar hjärnan på samma sätt som när den såg färger på savannen för flera tusen år sedan. Då innebar starka färger föremål av intresse, och dopaminnivåerna sköt därför i höjden. Såg människan exempelvis en röd jordgubbe så innebar det större chans att överleva om personen åt den. Dopamin säger åt hjärnan vad den ska rikta fokuset åt.

När du därför tittar på skärmen finns det, enligt din uråldriga hjärna, hundratals intressanta saker – hela tiden. Dopaminet pumpar och vill att du ska rikta ditt fokus åt skärmen så länge färgerna finns kvar (vilket är för evigt…). Telefondesigners är självfallet medvetna om detta.

Starka, färgglada färger (som produceras av våra LCD-skärmar) stimulerar hjärnan på samma sätt som när den såg färger på savannen för flera tusen år sedan.

Om du istället ändrar din skärm till svart-vit så kommer hjärnan inte tycka att den är lika intressant längre – och därmed producera mindre dopamin. Din skärmtid kommer i sin tur att minska.

Även aktiviteter som ger lägre dopamin, t.ex. att jobba, studera, göra ärenden eller andra eventuella ”måsten”, kommer du enklare kunna motivera dig till att göra, eftersom kontrasten mellan ”högdopaminaktiviteter” (telefonen) och lågdopaminaktiviteterna blir lägre.

Så ändrar du skärmen till svart-vit

Funktionen att ändra skärmen till svart-vit finns på de flesta telefoner. Här är steg-för-steg för dig som har iPhone:

1. Öppna inställningar

2. Tryck på Allmänt

3. Tryck på Hjälpmedel

4. Tryck på Skärmhjälpmedel

5. Tryck på Färgfilter.

6. Tryck därefter på reglaget.

Nackdelen med detta är att du såklart också kommer att tycka att våra inlägg är tråkigare… Men men, vad gör vi inte för att uppmuntra till god hälsa!

Lura din hjärna till mindre skärmtid

Biochacka dig till ditt bästa jag!

En lugn vår, tack!

11 övningar för mer skriv- och livslust