En hobby gör underverk för hälsan: Dansa, skriv eller pyssla dig till ett bättre välmående

Studier visar att inget slår en hobby när det gäller att boosta hälsan – både den mentala och fysiska. Här är fem höjdar-hobbies som gör underverk för ditt välmående.

Studier visar att inget slår en hobby när det gäller att boosta hälsan – både den mentala och fysiska. Här är fem höjdar-hobbies som gör underverk för ditt välmående.

Av: Eva Boholm
Foto: Getty Images

Meryl Streep stickar, Bill Gates spelar bridge, Warren Buffet spelar ukulele och Tom Hanks samlar på gamla skrivmaskiner… Studier visar att inget slår en hobby när det gäller att boosta hälsan – både den mentala och fysiska. Ett fritidsintresse gör att vi fokuserar på här och nu istället för att älta problem och grubbla över framtiden. Kropp och själ kommer till ro när vi ägnar oss åt något som vi verkligen gillar.

5 hobbies som får dig att må riktigt bra

Ljuv musik för immunförsvaret

Att spela ett instrument – eller att bara lyssna på musik – påverkar kroppens neurokemi så att immunförsvaret kan stärkas. Det slogs fast vid en storskalig studie för några år sedan samtidigt som man fann att musik reducerar kroppens stressnivåer avsevärt.

Dansa för kropp och knopp

Den som dansar får ALLT – motion, socialt umgänge, koordinationsträning och massvis av skratt. En studie ledd av forskaren Kathrin Rehfeld vid Tyskt centrum för neurodegenerativa sjukdomar visar att tre danspass per vecka dessutom förbättrar balanssinnet avsevärt hos äldre personer.

Skriv för hjärtat

Att sätta ord på sina känslor och jobbiga händelser är oerhört läkande för själen, rena psykoterapin. Skrivandet hjälper till att bearbeta trauman, stressa ner, minska oro och att få bättre sömn.

Pussla och pyssla för hjärnstyrka

Hjärngympa, som att lägga pussel, lösa korsord, sudoku och så vidare, hjälper till att sänka stressnivåerna samtidigt som du får bättre minne och ökar din kreativitet. Humöret ökar av de små dopaminduscharna som belöningssystemet skickar ut när du äntligen lyckas hitta rätt pusselbitar och få dem på plats – eller när du klurat ut ett riktigt svårt ord i korsordet.

Rensa bort ogräs och stresshormoner

Studier visar att plantera, rycka ogräs och klippa buskar är som balsam för själen. Trädgårdsarbete ger också viss smidighet och muskelstyrka när du sitter på huk, reser dig, kånkar tunga korgar med löv och avfall. Genom att vara ute mycket får du dessutom i dig mycket D-vitamin vilket motverkar trötthet och ohälsa.