5 saker du bör veta om jordgubbar

Ingen sommar utan jordgubbar! Här är några fakta om våra älskade bär (som egentligen inte alls är bär!) som du kanske inte kände till. Och några värdefulla tips!

Av Eva Boholm  Foto Getty Images

1. Jordgubbar är ofta besprutade men är ändå ofarliga att äta, enligt livsmedelsverket:
Så länge odlare och importörer följer de regler som finns är det inte farligt. I Livsmedelsverkets stickprovskontroller under 2019 fanns endast ett prov med halter över det tillåtna gränsvärdet. Det gällde jordgubbar importerade från ett land utanför EU. Svenskodlade jordgubbar innehåller generellt färre ämnen och lägre halter av bekämpningsmedel än importerade. Men om du hittar ekologiska jordgubbar är det alltid bäst.

2. Ät jordgubbar INNAN du tränar. De innehåller en stor mängd vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber osv. Bären innehåller också nitrat som sägs öka blodflödet i musklerna och syresättningen i kroppen. Det gör att träningen känns lättare – du orkar ta i mer och hålla ut längre.

3. Du måste inte skölja jordgubbarna, men om du vill göra det så ska du inte snoppa dem före avsköljingen. Då behåller de sin smak bättre och de håller längre. Ju mer vatten som kommer in i gubbarna desto kortare hållbarhet har de.

5 saker du bör veta om jordgubbar
Foto: Getty Images

4. Jordgubben är den enda frukt som har sina frön (ca 200 stycken/jordgubbe) på utsidan. Den klassificeras som en skenbar frukt och är alltså inte ett bär.

5. Åtta jordgubbar innehåller mer c-vitamin är en fullmogen apelsin. Om du äter 150 gram har du gott och väl täckt ditt dagsbehov av vitamin C.

Frossa i bär – för hälsans skull!

Gurkmeja-chia med jordgubbssalsa

Boosta huden med sommarbär