Pizza bianco

En smarrig pizza bianco med vit topping av mascarpone, ädelost och Västerbottensost istället för den vanliga tomatsåsen. Måste provas!


Pizza bianco med svamp och ädelost

4 portioner (som förrätt):

Picklad rödlök:
3 rödlökar, finskivade
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten
Ostkräm:
2 dl ricottaost
1 dl riven Västerbottensost
½ dl ädelost
1 citron, rivet skal
salt och peppar
Bottnar:
färdig pizzadeg till 2 pizzor
Fyllning:
250 g svamp, gärna kantareller
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
salt och svartpeppar
Garnera med:
200 g finstrimlad grönkål masserad med salt och olivolja

Gör så här:
1. Picklad rödlök: Koka upp lagen, lägg i den skivade löken och låt dra minst 1 timme. Det här blir en stor sats, men picklad rödlök är ett gott tillbehör till det mesta.
2. Ostkräm: Blanda samtliga ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Bottnar: Grädda rundlarna utan fyllning i 5–7 minuter i hög värme, 275°. Ta ut och låt svalna. Bred sedan på ostkrämen och låt stå tills resten av ingredienserna är färdiga.
4. Fyllning: Rensa svampen och skär i jämna bitar. Stek frasigt i smör, lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
5. När alla ingredienserna är klara fördelar du dem på bottnarna och låter sedan pizzan gräddas på 175° i 12–15 minuter. När den är klar garnerar du med picklad rödlök och masserad grönkål.

Recept Anette Rosvall  Foto Thomas Carlgren

Lyxig hummuspizza på 20 minuter

Grönkålssoppa med spenat och grön curry

Tacokryddad ostronskivling