Pizza bianco

En smarrig pizza bianco med vit topping av mascarpone, ädelost och Västerbottensost istället för den vanliga tomatsåsen. Måste provas!

Recept: Anette Rosvall
Foto: Thomas Carlgren

Pizza bianco med svamp och ädelost

4 portioner (som förrätt):

Picklad rödlök:
3 rödlökar, finskivade
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten

Ostkräm:
2 dl ricottaost
1 dl riven Västerbottensost
½ dl ädelost
1 citron, rivet skal
salt och peppar

Bottnar:
färdig pizzadeg till 2 pizzor

Fyllning:
250 g svamp, gärna kantareller
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
salt och svartpeppar

Garnera med:
200 g finstrimlad grönkål masserad med salt och olivolja

Gör så här:
1. Picklad rödlök: Koka upp lagen, lägg i den skivade löken och låt dra minst 1 timme. Det här blir en stor sats, men picklad rödlök är ett gott tillbehör till det mesta.
2. Ostkräm: Blanda samtliga ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Bottnar: Grädda rundlarna utan fyllning i 5–7 minuter i hög värme, 275°. Ta ut och låt svalna. Bred sedan på ostkrämen och låt stå tills resten av ingredienserna är färdiga.
4. Fyllning: Rensa svampen och skär i jämna bitar. Stek frasigt i smör, lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
5. När alla ingredienserna är klara fördelar du dem på bottnarna och låter sedan pizzan gräddas på 175° i 12–15 minuter. När den är klar garnerar du med picklad rödlök och masserad grönkål.