Recept: Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors
Kalljäst frukt- och nötbröd i korg
1 bröd
25 g jäst
5 dl vatten
4 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 dl kruska- eller vetekli
2 dl grovt rågmjöl
ca 5–6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl hela hasselnötter
200 g torkade fikon
hela hasselnötter till gräddning
Gör så här:
1. Lös jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, salt, kli och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt nötter och fikon i grova bitar mot slutet.
2. Smörj en stor bunke invändigt med olja, lägg i den färdigknådade degen. Täck med plastfolie, låt bunken stå i kylen, 8–12 timmar.
3. Strö rikligt med mjöl i korgen. Lägg i hela nötter. Ta ut degen från kylskåpet, arbeta den på mjölat bord. Forma till ett runt bröd, lägg i korgen. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa under duk, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen, 35–40 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det på undersidan. Låt kallna på galler.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost