Kalljäst bröd med frukt och nötter – starta dagen med nybakat

Torkad frukt och nötter är populärt att ha i matbrödsbaket. Ingredienserna gör att brödet passar väldigt bra tillsammans med en god och vällagrad ost. Att jäsa brödet i korg ger ett vackert mönster. Det spelar ingen roll om korgen är rund eller oval, men den måste vara tät.

Recept: Caroline Hofberg 
Foto: Ove Lindfors

Kalljäst frukt- och nötbröd i korg

1 bröd

25 g jäst
5 dl vatten
4 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 dl kruska- eller vetekli
2 dl grovt rågmjöl
ca 5–6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl hela hasselnötter
200 g torkade fikon
hela hasselnötter till gräddning

Gör så här:

1. Lös jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, salt, kli och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt nötter och fikon i grova bitar mot slutet.
2. Smörj en stor bunke invändigt med olja, lägg i den färdigknådade degen. Täck med plastfolie, låt bunken stå i kylen, 8–12 timmar.
3. Strö rikligt med mjöl i korgen. Lägg i hela nötter. Ta ut degen från kylskåpet, arbeta den på mjölat bord. Forma till ett runt bröd, lägg i korgen. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa under duk, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. 
4. Grädda mitt i ugnen, 35–40 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det på undersidan. Låt kallna på galler.