Av Eva Boholm Foto Lena Granefelt och Getty Images
Ibland kan man bli riktigt sugen på ett glas vin. Munnen vattnas när man för glaset till läpparna, drar in den härliga bouqueten, beundrar färgen och sedan låter en kaskad av smaker rulla över tungan. Men dessvärre tror jag inte att jag kommer att uppleva samma njutning längre när jag korkar upp en flaska till fredagsmyset.
Jag kommer nog att undra om den runda och lena smaken kommer av mjukgörande gummiämnen. Har smakdesignad jäst, kalk, ekspån och socker östs i för att förhöja smaken och reglera alkolholhalten? Hur många av de sammanlagt 63 EU-tillåtna kemiska tillsatserna har hällts i just mitt vin? En naturvinsvåg sveper över världen och får alltfler att ifrågasätta vad det egentligen är som hälls i våra vinglas. De traditionella, tillsatsstinna ”industrivinerna” har fått stor konkurrens av det jordnära naturvinet. Men även om naturvin är en stark trend just nu är det här inget nytt påfund.
–Naturvinets historia går tillbaka ända till 6000-talet före Kristus — i Georgien. Arkeologer har hittat georgiska krukskärvor med tydliga spår av vinsyra från yngre stenåldern, berättar journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som skrivit boken ”Nyfiken på naturvin”.
— Spontanjäst och tillsatsfri druvmust är vinets busenkla originalrecept, det som man nu börjar återgå till. Det är så här människor i alla tider har gjort sitt vin, säger han och fortsätter:
— I Georgien finns det fortfarande vin som tillverkas enligt de urgamla traditionerna och som jäses i nedgrävda amforor, så kallade qvevri.
Hur får man tag på det då?
— På Systembolaget finns ett bra vin som heter Rkatsiteli qvevri. Men de mest spännande vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment eller så kan vinet du väljer privatimporteras genom Systembolaget — vilket inte är så knepigt som det låter!
Vad är naturvin?
Ofta är naturvinerna småskaligt och hantverksmässigt producerade. Det gör dem lite dyrare jämfört Systembolagets storsäljare på box eller flaska. Här är grundkraven för ett naturvin:
* Druvorna ska vara ekologiskt eller biodynamiskt odlade utan kemiska bekämpningsmedel.
* Druvorna ska handplockas – skördemaskiner är inte tillåtna.
* Inga tillsatser är tillåtna under jäsningsprocessen. Undantag för en ytterst liten mängd sulfit för hållbarheten.
* Varken klarning med klarningsmedel eller avancerad filtrering är tillåtna. Inte heller de olika teknologiska processer som brukar användas i moderna vinerier.
Vilka andra länder tillverkar naturviner?
— Det moderna naturvinet föddes i franska Beaujolais i slutet av 1970-talet, och Frankrike är fortfarande det största naturvinslandet. Som god tvåa kommer Italien. Men idag finns det faktiskt naturvinsproducenter i mer än 30 länder.
Varför har det blivit så populärt just nu?
— Vi har ju fått upp ögonen för all manipulation som sker med maten som vi äter. Och vill man inte ha en massa tillsatser på tallriken vill man kanske inte heller ha det i glaset.
På vilket sätt är naturvinet miljövänligt?
— Först och främst för att druvorna är ekologiskt odlade. I konventionell vinproduktion är vinrankan en av de grödor som besprutas mest. Rester av bekämpningsmedel kan spåras i mark och vatten långt ifrån själva odlingarna, som är utpräglade monokulturer. Hos de naturvinsbönder jag besökt ser det helt annorlunda ut, med en biologisk mångfald av örter, blommor och småkryp. Varken syntetiska pesticider eller konstgödsel får användas i odlingarna. Och i vineriet, där vinet görs, undviker man såväl energikrävande processer som kemiska tillsatser.
Är naturvin hälsosammare än vanligt vin?
— Ja, det tycker jag att man kan säga. Man slipper ju få i sig rester av pesticider och kemiska tillsatser. Många människor är känsliga mot sulfiter, och i naturviner finns, till skillnad från i vanligt vin, ytterst lite av detta ämne. Det finns även studier som visar att kroppen lättare kan hantera naturvinets alkohol, och många vittnar om att de slipper huvudvärk dagen efter. Att det dessutom är ett mer levande vin med bland annat levande jästceller — till skillnad från det sterila industrivinet — är väl inte heller helt fel.
Hur hittar man naturviner?
— Det är faktiskt lite knepigt, och Systembolaget gör inte särskilt mycket för att underlätta för sina kunder. Någon märkning finns ännu inte och naturvinerna står inte på någon särskild hylla. Dessutom har Systembolaget på tok för lite naturvin i sitt fasta sortiment. De flesta dyker upp i det tillfälliga sortimentet eller finns i beställningssortimentet. I min bok har jag samlat många tips på hur man hittar naturvin, både på Systembolaget och på andra vägar. Ett enkelt sätt är att gå in på naturvinsguiden.org och glöm inte att det finns mer än 100 barer och restauranger med naturvin. Där kan du prova dig fram.
Är inte ekologiskt vin lika bra?
— Nej. Odlingen är visserligen likadan för naturvin och ekologiska viner. Men ekovinerna får innehålla 45 tillsatser och så kallade processhjälpmedel, nästan lika mycket som i konventionellt vin. Så den stora skillnaden är alltså vad som sker i vineriet.
Vad händer där?
— Producenter av såväl konventionellt vin som ekologiskt vin kan göra mycket för att förändra vinets smak, färg och karaktär. Till exempel låter man sällan vinet spontanjäsa utan tillsätter industrijäst, som kan vara designad för att ge vinet smaktoner av olika frukter och bär. För att få en mjuk och fyllig smak kan man tillsätta en gummilösning (arabicum). För ökad sötma häller man i en sockerlösning, och socker används även för att reglera alkoholhalten. Grumligheten i vinet tas bort genom att tillsätta klarningsmedel, som ofta görs av gelatin från djurhudar och ben, fisklim, äggvitepulver och kasein från mjölk. När det gäller naturviner får inget tillsättas förutom en ytterst liten mängd sulfiter för att förbättra hållbarheten.
Hur smakar naturvin?
— Olika. Somliga kan smaka som ett vanligt välgjort vin utan tillsatt sötma, medan andra är väldigt annorlunda mot ett konventionellt vin. Ju mer man dricker av naturviner, desto mer brukar man gilla dem som har en egen, mer spännande stil. I alla fall har det varit så för mig.
Mats-Erics bästa tips:
• Många naturviner passar perfekt till vegetarisk mat och lättare kötträtter där ”vanligt” kraftigt rödvin kan kännas för tungt. Ska du bjuda på buffé? Då är orange vin en höjdare eftersom det passar till allt – kött, fisk, vegetariskt och så vidare.
• Förvara gärna dina naturviner svalt eftersom hållbarheten kan vara något sämre än för de traditionella vinerna.
• Låt gärna ditt röda naturvin lufta en stund innan du serverar det.
• Smakvariationerna mellan olika naturviner är enorm – prova dig fram med ett öppet sinne! Ett bra ställe att testa naturvin kan vara på barer som säljer vinet på glas. Eller att köpa hem en blandlåda från någon av
naturvinsimportörerna i Systembolagets beställningssortiment.
Hett med orangevin!
Nej, det finns inte bara röd-, vit- och roséviner. Inom naturvinerna finns en fjärde färg också – orange!
Orangevinerna är superheta just nu, en riktig trenddryck. De passar perfekt på hösten, inte bara på grund av färgen utan för att de är lite fylligare än exempelvis vita viner och passar utmärkt till både grytor, fisk- och vegorätter.
Orangevin görs av gröna druvor, precis som vita viner. Men de behandlas som ett rött vin eftersom, skalet får vara med under jäsningen. Det gör att vinet kan få en närmast orange färg och en smak som hamnar mittemellan rött och vitt. Supergott!