55 tips! Så tar du tillvara på maten

Matsvinn i Sverige

* Vi kastar över 1,3 miljoner ton matavfall per år i soporna. Det motsvarar cirka 129 kg matavfall per person.
* En barnfamilj kan spara mellan 3000 och 6000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn.
* 224 000 ton mat kastas varje år i avloppet. Det motsvarar 26 kilo per person.
* Bästföredatum är en rekommendation, så länge garanterar producenten att livsmedlet håller samma  kvalitet. Därefter kan livsmedlet fortfarande hålla i flera månader.
* Sista förbrukningsdag sätts ut på känsliga livsmedel, och efter det bör de inte förtäras.

Text Malin Randeniye Foto Getty Images

Bara i Sverige slänger vi ungefär var tredje matkasse som vi bär hem från affären. Ett otroligt slöseri på pengar och jordens resurser. Så här enkelt kan du och din familj bli matsmarta hållbarhetshjältar!

Förvaring
1. Förvara aldrig mat i en öppnad konservburk. Aluminium kan läcka ut i maten.
2. Förvara lök och hel pumpa i skafferiet så håller de längre.
3. Har du många lökar kan du förvara dem i nylonstrumpbyxor. Knyt en knut efter varje lök.
4. Förvara oöppnad marmelad upp och ner så att inget syre kommer in.
5. Kylskåpet är kallare längst ner, så förvara köldkänsliga saker högst upp.
6. Platta ut mat du fryser in i påse, så tar den mindre plats i frysen.
7. Förvara nötter i kylskåp så härsknar de inte så fort.

Ägg
8. Testa om ägget är färskt genom att lägga det i ett glas med vatten. Flyter det är det för gammalt.
9. Ägg kan hålla flera månader efter utgångsdatum.
10. Förvara ägg med spetsen ner.
11. Har du egna höns så håller äggen längre om de bara torkas av och inte tvättas. De har nämligen en skyddande hinna.
12. Du kan frysa ägg om du knäcker dem i en muffinsplåt.

55 tips! Så tar du tillvara på maten
Blanda överbliven yoghurt med lite honung och frys in så får du yoghurtglass.

 Mejeriprodukter
13. Förvara mjölk längst ner i kylskåpet, där är det som kallast.
14. Hyvla bort det understa vaxet på osten från början, så kan du använda osten ända ner i botten.
15. Hyvla osten från den breda till den smala änden så slipper du skidbacke.
16. Frys in ostskalkar i en påse i frysen, riv i matberedare så får du din egen gratängost.
17. Blanda överbliven yoghurt med lite honung och frys in så får du yoghurtglass.
18. Sjud överbliven mjölk med lite citron och sila genom en silduk så får du egen ricotta.
19. Frys in överbliven grädde i iskuber och ta fram till matlagning.

Skafferiet
20. Spara vaniljstången i strösocker efter att den kokats i desserter. Då får du ditt eget vaniljsocker.
21. Förvara saffran eller vanilj i sprit så får du din egen essens.
22. Blanda riskorn i saltkaret för att undvika att det klumpar sig.
23. Testa om bikarbonat är gammal genom att blanda lite med vinäger. Bubblar det så är den schyst…
24. …funkar med bakpulver också.
25. Mjöl är en färskvara som kan frysas.
26. Gör fried rice av gammalt kokt ris.
27. Använd spadet från kikärtorna istället för ägg till en maräng…
28. … eller en majonnäs… 

55 tips! Så tar du tillvara på maten
Skiva överbliven frukt tunt och torka till fruktchips i ugnen.

10 budord för mindre matsvinn

Handla mat i lösvikt. 

Handla inte mer än du behöver. 

Ta med dina egna påsar och förpackningar till affären. 

Återanvänd rester och saker. 

Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylen och frysen. Glöm inte det som står längst in!

Välj ekologiskt och helst närodlat. 

Tänk minimalistiskt och handla det som just du tycker om. 

Välj hållbara och åter- vinningsbara material.

Satsa på vego.

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur.

 

Frukt och grönt
29. Koka bär eller frukt som börjar bli dåliga tillsammans med socker till en kompott.
30. Skiva överbliven frukt tunt och torka till fruktchips i ugnen.
31. Förvara svamp i papperspåsar.
32. Gör en romtopf och fyll på med frukt eller bär vartefter du får över.
33. Pressa över citron på skuren frukt som lätt blir brun.
34. Gör en pesto på babyspenat eller rucola som börjat sloka.
35. Förvara dina färska örter som snitt­ blommor. Skär av deras snittyta och förvara i ett glas med vatten i kylskåpet.
36. Förvara gurka i kylskåpsdörren så den inte får det alltför kallt.
37. Frys in färska örter som börjar sloka…
38. … eller häng dem upp och ner i ett snöre för att torkas.
39. Sprid ut bär på en bricka med bakplåtspapper och frys in dem. När de fryst flyttar du över dem i en påse så har du styckefrysta bär.
40. Skiva och frys in bananer som blivit bruna. Ta fram och mixa till en mjuk­ glass eller smoothie när andan faller på.
41. Dela bananklasen och slå in toppar­na på varje banan med plastfolie så håller bananerna längre.
42. Frukt och grönt som börjar bli dåligt blir god juice i en juicemaskin.
43. Odla egna skott genom att sätta topparna från morötter och andra rotfrukter i ett djupt fat med vatten.
44. Rosta alla grönsaker (utom sallad och gurka) som blivit tråkiga. Mixa dem till en god soppa tillsammans med buljong.
45. Får du potatisgratäng över kan du koka den i buljong och mixa till en soppa.
46. Har du mycket tomater kan du torka dem i ugnen på svag värme över natten så får du soltorkade tomater.
47. Kärna ur och skiva äpplen och häng upp i ett snöre på en torr plats så får du torkade äpplen.
48. Slå in äpplen i silkespapper och förvara svalt så håller de länge. Speciellt vinteräpplen.
49. Koka en buljong på örtstjälkar och grönsaker som börjar bli ledsna. Sila och använd buljongen i soppor och såser.
50. Pressa citronjuice och frys i iskuber om du har citron över.
51. Lägg en bit hushållspapper i grön­sakspåsen så suger den upp fukten och gör att grönsakerna håller sig fräscha.
52. Sätt botten av ett använt salladshuvud i lite vatten så gror det snart ut ny sallad.
53.. Frys in avokado och använd i smoothies och guacamole.
54. Frys in frukt som du inte hinner ta vara på. Ta fram och riv till en snabb sorbet.
55. Mixa örter med salt för ett eget örtsalt.

Hur minskar du matsvinnet?

Hennes "Eden" ger hopp om en bättre värld