Tröst i coronamörkret

När den sociala distanseringen känns betungande är det skönt att lyssna på en ljudbok. Berättarrösten ger oss en skön känsla av sällskap mitt i vår ensamhet, visar studier.

Av Eva Boholm  Foto Getty Images

Vad gör vi när vi inte längre får umgås med släkt och vänner, gå på bio, restauranger och roa oss som tidigare? Jo, vi slukar böcker!

Mitt i coronakrisen är det åtminstone en bransch som blomstrar, nämligen bokbranschen. Vi konsumerar böcker som aldrig förr. Men vi läser dem inte utan lyssnar istället. 

-Försäljningen av digitala böcker har ökat kraftigt – inte minst under coronapandemin, meddelar Svenska Förläggareföreningen i en rapport över försäljningen under de första åtta månaderna av 2020. Framförallt är det de digitala abonnemangstjänsterna som vuxit. Försäljningen av vanliga pappersböcker minskar däremot.

Anstormning av lyssnare

Redan i slutet av mars rapporterade ljudboksföretagen Bookbeat och Storytel en anstormning av lyssnare. Trenden har hållit i sig och kommer säkert att förstärkas ytterligare under hösten och vintern i takt med att coronaspridningen ökar i Sverige och restriktionerna blir allt fler.

Man har trott att den ökade ljudbokskonsumtionen beror på att det är enklare att lyssna än att läsa en text. Dessutom kan man göra annat under tiden – hänga tvätt, laga mat, promenera med hunden och så vidare.
Men en rapport från Handelshögskolan i Stockholm som gjordes i samarbete med Förläggareföreningen visar en annan, väldigt överraskande anledning: ljudböcker har blivit ett slags ”sällskap”.

Röst som tröst

Behovet av mänsklig kontakt är extra betydelseful just nu när vi måste hålla avstånd och dra ner på våra sociala kontakter. En behaglig berättarröst som läser för oss gör helt enkelt att vi känner oss mindre isolerade och ensamheten blir inte lika betungande.

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron

Kan D-vitamin skydda mot corona?

Läs dig frisk från psykisk ohälsa i karantäntider