Lyxig pannkaksrulle med räkfyllning

Recept Bitte E:son Forsberg  Foto Anders Norrsell

4–6 portioner

Pannkaka:
125 g smör
2 ½ dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
4 ägg
Räkstuvning:
1 kg oskalade räkor
2 msk smör
¾ dl vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost
3 msk finhackad dill
3 msk riven pepparrot
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping:
1 dl riven lagrad ost
räkor
skivad citron
småbladig sallad
dillvippor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna. Ta undan några till topping.
2. Pannkaka: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, mjölk och
salt. Värm upp på medelvärme under omrörning tills smeten släpper från kastrullens kanter. Rör hela tiden. Ta av från plattan och vispa ner ett ägg åt gången. Använd elvisp.
3. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Lossa pannkakan, men låt vara kvar på pappret och svalna.
4. Räkstuvning: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölk och grädde, lite i taget. Koka upp under omrörning. Sjud i ca 5 minuter, rör om då och då. Ta kastrullen från värmen.
5. Tillsätt ost, räkor, hackad dill och pepparrot. Rör om. Smaka av med salt och peppar. 
6. Bred ut fyllningen på den nu kalla bottnen och rulla samman som en rulltårta från långsidan med hjälp av bakplåtspappret.
7. Lägg rullen med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Strö över riven ost och grädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter.
8. Topping: Garnera pannkaksrullen med resterande mängd räkor, citron, salladsblad och dillvippor.

Små tomatpajer med spetskål

Recept: Mumsiga matmuffins med broccoli och sparris