Kaneldoftande vin chaud
Recept Mette Ankarloo och Maria Dahlquist Foto Ola Cedell
10 små glas
1 flaska rödvin, 75 cl
1 1/2 dl vatten
4 kanelstänger
ca 1 1/2 dl strösocker
Gör så här:
1. Häll rödvin och vatten i en kastrull med kanel och socker.
2. Sätt på spisplattan och värm vinet tills det börjar ånga lite. Dra sedan ner till medelvärme. Rör om så att sockret löser sig.
3. Servera drycken i värmetåliga små glas. Dekorera med kanelstänger.
Ostbollar med tre smaker
Recept Mette Ankarloo och Maria Dahlquist Foto Ola Cedell
20 bollar
50 g Västerbottensost
100 g fetaost
100 g naturell cream cheese
Smak 1:
1 msk rökt paprikapulver el vanligt paprikapulver
ev 1/2 tsk chiliflakes
Smak 2:
1-2 msk sesamfrön, gärna både svarta och vita
1 tsk grovmald svartpeppar
Smak 3:
1-2 msk grovkrossade mandelspån
Gör så här:
1. Finriv osten. Mosa ihop med smulad fetaost och cream cheese.
2. Rulla till en längd och dela i 20 bitar. Forma till bollar och rulla i önskad smaksättning.
3. Förvara bollarna i kylen i upp till tre dagar.
Vörtcrostini med gravlaxtartar
Recept Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors
24 stycken
24 snittar av vörtbröd (utskurna med pepparkaksmått el som rundlar el trekanter)
Gravlaxtartar:
1 äggula
1/2 msk dijonsenap
1 msk pressad citron
1 dl rapsolja
300 g gravad lax i bit
3 msk hackad rödlök
2 msk hackad kapris
2 msk hackade cornichoner
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
salt och nymald vitpeppar
Garnering:
hackad gräslök
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Tartar: Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Vispa i oljan, lite i taget, till en tjock sås.
3. Fintärna laxen. Vänd ner lax, rödlök, kapris, cornichoner och örter i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i frysen.
4. Lägg brödet på ugnsgallret. Rosta mitt i ugnen cirka 5 minuter.
5. Lägg en klick laxröra på snittarna vid servering. Strö på lite hackad gräslök.