Smakrik räkgryta

Recept Bitte E:son Forsberg  Foto Anders Norrsell

4 portioner

500 g räkor med skal
2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
400 g potatis
200 g morötter
200 g palsternackor
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 dl + 4 dl vatten
1 dl vitt torrt vin
½ tsk cayennepeppar
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Servering:
räkor
dill

Gör så här:
1. Skala räkorna. Spara skalen och lägg undan räkorna. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna halva fänkålen. Skala och tärna potatis, morötter och palsternackor.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek räkskalen med halva mängden lök och vitlök samt tomatpuré. Rör om. Fräs tills allt fått mörkröd färg.
3. Tillsätt vatten och vin. Koka samman i 3–4 minuter. Sila av räkfonden genom en finmaskig sil. Fräs resten av löken med halva mängden fänkål, potatis, morötter, palsternackor och cayennepeppar i olja.
4. Tillsätt räkfonden, ny vattenmängd samt grädde. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 8 minuter. Smaka av.
5. Servering: Toppa med räkor, strö på dill. Hyvla resten av fänkålen och toppa med den.

 

Pannkaksrulle med räkfyllning

Crostini med ärtpesto