Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell
Julbröd med frukt och nötter
1 bröd
1 1⁄2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
2 1⁄2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekross
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 1⁄2 tsk bikarbonat
2 dl hasselnötter
1⁄2 dl torkade tranbär
1⁄2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 dl sirap
Så här gör du vårt saftiga julbröd
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda havregryn, grahamsmjöl, rågmjöl, vetekross, vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat, nötter, tranbär, aprikoser och russin i en skål.
3. Tillsätt filmjölk och sirap, rör till en kladdig smet. Klicka ner smeten i en smord avlång form som rymmer ca 1 1⁄2 liter, klä gärna formens insida med bakplåtspapper.
4. Grädda strax under ugnens mitt i ca 1 timme. Känn med sticka. Ta ut och låt brödet vila i formen i ca 10 minuter innan det stjälps upp.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad