Det här saftiga och smakrika brödet passar perfekt på julbordet och är väldigt gott till exempelvis färska fikon, nötter och aprikoser.
Recept: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell
Julbröd med frukt och nötter
1 bröd
1 1⁄2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
2 1⁄2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekross
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 1⁄2 tsk bikarbonat
2 dl hasselnötter
1⁄2 dl torkade tranbär
1⁄2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 dl sirap
Så här gör du vårt saftiga julbröd
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda havregryn, grahamsmjöl, rågmjöl, vetekross, vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat, nötter, tranbär, aprikoser och russin i en skål.
3. Tillsätt filmjölk och sirap, rör till en kladdig smet. Klicka ner smeten i en smord avlång form som rymmer ca 1 1⁄2 liter, klä gärna formens insida med bakplåtspapper.
4. Grädda strax under ugnens mitt i ca 1 timme. Känn med sticka. Ta ut och låt brödet vila i formen i ca 10 minuter innan det stjälps upp.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple
-
Till det vegetariska glöggminglet: Kex med saffranssmakande pumparöra
-
Baka gott bröd till höstens soppmiddagar – glutenfritt recept
-
Tabbouleh med dinkel – smakrik sallad med nordisk twist
-
Jordnötsrutor med choklad – enkelt raw food-godis
-
Veganska sommarrullar med tofu och krispiga grönsaker