5 tips: Våga säga ifrån!

Vågar du säga ifrån när orättvisor sker, när någon fäller nedsättande kommentarer eller ger sig på någon fysiskt? ju hetsigare och hårdare det blir ute i samhället desto viktigare är det att stå upp för våra medmänniskor och säga ifrån. Här är tipsen som gör dig modig och stark.

Text: Sara Hammarkrantz 
Foto: Getty Images

Studier visar att vår förmåga att säga ifrån beror på hur tydlig situationen är. Bara 19 procent lägger sig i ett slagsmål mellan en man och en kvinna när de tror att det är ett par som grälar, medan 65 procent bryter in om de tror att det är två främlingar som bråkar.

Vår rädsla för att göra bort oss får oss ofta att låta bli. Men ju hetsigare och hårdare det blir där ute, desto viktigare är det att stå upp för våra medmänniskor och säga ifrån.

Här kommer några forskningsbaserade råd som kan få dig att våga – nästa gång någon far illa.

Våga säga ifrån när någon behandlas orättvist

  1. Hitta ett lugnt och tydligt sätt att uttrycka din omsorg eller ditt ogillande. ”Hallå där, det där är inte schyst.”
  2. Låtsas som – eller utgå från – att personen skojar eller är sarkastisk. Säg: ”Jag vet att du skojar, men det finns faktiskt människor som tror att kvinnor är för känslomässiga för att kunna bli statsminister.”
  3. Låt det bli obekvämt för dig istället för dem. Säg till exempel: ”En nära vän blev våldtagen för en vecka sedan, så det gör mig illa berörd att skämta om det.”
  4. Öva. För att gå från tanke till handling är det bra att öva sig på att säga ifrån i olika situationer. Testa rollspel.
  5. Det är lättare att vara två. Hitta vänner som delar din vilja att stå upp för orättvisor, det är alltid lättare att säga ifrån när man har stöd från någon annan.

Tipsen är hämtade från boken Why we act: turning bystanders into moral rebels av Catherine A Sanderson, och Greater Good Magazine.