Istället för chips och popcorn till fredagsmyset – gör din egen nötblandning, det blir både godare och nyttigare. Den här blandningen är så god att den helt klart är värd besväret!
Recept och foto: Frida Eriksson
6 dl blandade nötter och frön t ex cashewnötter, mandlar och pumpafrön
2 msk färsk persilja
1 msk färsk dill
1 msk flingsalt
1 msk vitlökspulver
1 1/2 tsk paprikapulver
2 tsk honung
1 äggvita
Ugn: 150°/200°
Gör så här:
1. Hacka persilja och dill. Mortla tillsammans med flingsalt, vitlökspulver och paprikapulver.
2. Vispa upp äggvitan i en stor skål. Häll i nötterna tillsammans med kryddblandningen och honung. Blanda runt ordentligt.
3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 150° ca 15 minuter, rör om halvvägs. Höj ugnstemperaturen till 200° och rosta i ytterligare 5–7 minuter. Förvara nötblandningen i en tät burk.
Tips!
Variera blandningen efter tycke och smak genom att välja olika kombinationer av nötter och frön.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Picklad svamp med smak av lime och peppar
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger