Smart mat för ett längre och friskare liv

Hur kommer det sig att vissa 80–90-åringar är i förbluffande god form medan ett stort antal 40–50-åringar känner sig som fysiska vrak? Det ville den tyska journalisten Bas Kast ta reda på – och resultatet blev succéboken Näringskompassen som just kommit ut på svenska.


Smart mat för ett längre och friskare liv
Bas Kast har skrivit boken ”Näringskompassen” som sålt i över en miljon exemplar.

Du är vad du äter, eller snarare: Du är så ung eller gammal som du äter! Det är huvudtemat i Bas Kasts bok ”Näringskompassen – de vetenskapliga slutsatserna om kosten som håller oss friska” (Volante). 

När författaren Bas Kast var runt 40 år svek plötsligt hjärtat honom under en joggingtur. Han hade levt ganska sunt innan, tyckte han själv. Chips och lite skräpmat hade han förvisso unnat sig ibland – ganska ofta faktiskt. Men han motionerade ju regelbundet – hur kunde hjärtat börja krångla när han var så pass ung och vältränad?

Frågorna ledde till att Bas Kast bestämde sig för att kartlägga vad som egentligen utgör en sund kost. Han läste in sig på den senaste forskningen om näring och övervikt, om ämnesomsättningens biokemi, om näringsmedicin – och på alla de senaste rönen från det tvärvetenskapliga forskningsområdet om åldrandets förlopp. Resultatet blev denna bok som innehåller mängder av spännande information och tips om hur vi ska äta för att undvika viktuppgång, sjukdom, om hur vi ska hålla oss ”unga” och aktiva långt upp i åren.

Här är några matnyttiga tips ur boken:

1. Välj rätt protein

Protein är byggstenarna för våra celler. Men det gör stor skillnad för kroppen om proteinerna vi äter kommer från djur eller växter. Väljer vi fel typ av proteiner kan vår hälsa försämras. Enligt Bas Kast ska vi välja vegetariska proteiner framför animaliska. Det är en myt att köttprotein ger bästa kropps- och muskeluppbyggnaden:
– Elefanter, flodhästar och gorillor äter bara växter (gräs och blad), vilket inte verkar vara till någon större skada för deras kroppsbyggnad och muskler, skriver han i boken.
Bra proteinkällor från växtriket är: bönor, linser, kikärter, vetegroddar, havregryn, bulgur, quinoa, amarant, linfrö, chiafrö, solros- och pumpafrö, nötter och jordnöts- eller mandelsmör. Även grönsaker (till exempel broccoli, spenat och sparris) innehåller relativt mycket protein.
Superbra proteinkällor är också fisk och skaldjur. 

2. Ät mat som ger viktskydd

Det finns näringsämnen i viss mat som skyddar oss mot övervikt på ett häpnadsväckande sätt, enligt en stor studie från Harvard universitet. Dit räknas bland annat yoghurt och nötter. Ju mer av dessa livsmedel som vi äter, desto mindre går vi upp i vikt! 

3. Bromsa åldrandet med olja 

Med viss mat kan vi skjuta upp åldrandet så att vi får många fler aktiva år att njuta av. Den ”föryngrande” maten minskar risken för ålderssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens.
Ett exempel på föryngrande livsmedel är olivolja av hög kvalitet. Den innehåller ämnen som hämmar ett av kroppens viktiga kontrollcentrum för åldrande, det så kallade mTOR. På så sätt kan olivolja till och med sakta in åldrandeprocessen och bli till ett slags medicin mot åldrande. 

Av Eva Boholm  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ät dig fri från artros med antiinflammatorisk kost!

Välj rätt olja, stor guide!

Må bättre, bli magsmart!