Bakad sötpotatis med kryddiga kikärtor och äppeltzatziki

Ugnsbakad, gudomligt krämig sötpotatis med kryddiga kikärtor. Gillar du stark mat, tillsätt då en nypa cayennepeppar. Servera gärna groddar, fetaost eller avokado till.

Recept & foto: Cecilia Vikbladh

Sötpotatis med kryddiga kikärtor och äppeltzatziki

4 portioner

4 sötpotatisar

Kikärtsröra:
2 msk olivolja
1 msk ras el hanout (ex Santa Maria)
½ tsk spiskummin
¼ tsk kanel
¼ tsk paprikapulver
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 rött äpple, finhackat
3 dl avrunna kikärtor
2 tsk sirap eller flytande honung
salt och peppar
1 dl hackad koriander

Yoghurtsås med rivet äpple:
3 dl tjock yoghurt
1 rivet äpple, med skal
salt och peppar

Till servering:
rivet äpple, 1 dl
färsk koriander

Gör så här:
1. Baka sötpotatisen som vanlig potatis, fast under kortare tid. Tillagningstiden är beroende på potatisens storlek, känn efter med en sticka.

2. Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt.

3. Hetta upp olivoljan. Tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Stek lök och vitlök mjuka i oljan, men utan att de tar färg. Tillsätt äppelbitarna. Blanda ner kikärtorna och låt dem fräsa med i ett par minuter. Rör ner sirap eller honung. Smaka av med salt och peppar.