10 vanliga tecken på att du lider av D-vitaminbrist

Hälften av oss nordbor lider av D-vitaminbrist på vintern. Men visste du att 14 procent av oss har så låg nivå D-vitamin redan på sensommaren att vi riskerar att utveckla symtom på underskott av vitaminet? Symtomen kan vara många – ofta kopplar vi inte ihop dem med brist på "solskensvitaminet".

Text: Sofie Winther och Marie Flodin   
Foto: Getty Images

10 tecken på D-vitaminbrist:

1. Du är onormalt trött

Vi kan alla vara trötta, men om du under en längre tid känner att du aldrig är riktigt pigg kan det vara ett tecken på D-vitaminbrist. Man vet nämligen att det finns ett samband mellan D-vitaminbrist, dålig sömn och extrem trötthet.

LÄS ÄVEN: Är du konstant trött? 12 sätt att bli naturligt pigg

2. Du blir sjuk gång på gång

Om du hela tiden drabbas av nya infektioner kan det vara ett tecken på D-vitaminbrist. Danska forskare har upptäckt att vårt immunförsvar är beroende av D-vitamin för att fungera optimalt. 

3. Håret blir tunnare

Du kanske upplever att det fastnar mycket hår i hårborsten eller i avloppet när du duschar. Det kan bero på flera saker, men det kan vara ett tecken på att du behöver D-vitamin. En studie vid Kairo universitet 2013 visade att kvinnor som tappade mycket hår hade markant lägre värden av järn och D-vitamin i blodet. 

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter? 

4. Det gör ont ”i benen”

Minns du känslan av växtvärk som barn? Det gör ont ”inne i benen”. Som vuxen kan smärtan vara ett tecken på D-vitaminbrist. D-vitaminet spelar nämligen en stor roll för att kroppen ska kunna ta upp kalcium i tarmen. Drabbas vi av D-vitaminbrist känner kroppen av att nivån av kalcium i blodet är låg, och för att höja kalciumnivåerna börjar skelettet lakas ur.

5. Humöret går upp och ner

Om du är väldigt ojämn i humöret och du inte kan skylla på PMS, kan det bero på D-vitaminbrist. Studier har visat på ett samband mellan depression och D-vitaminbrist. Och om du drabbas av vinterdepression beror det kanske inte bara på mörkret,  utan även på D-vitaminbrist. 

LÄS ÄVEN: Stjäl maten din lycka? Så här påverkas ditt humör av vad du äter

6. Ryggen smärtar 

Om du har ont i ryggen eller ländryggen utan någon tydlig orsak, som till exempel träning, tunga lyft eller menstruation, kan det bero på D-vitaminbrist. För lite D-vitamin kan nämligen orsaka svaga och trötta muskler, vilket kan leda till ryggsmärtor.

7. Svårläkta sår

Om du har sår som inte vill läka kan det vara ett tecken på D-vitaminbrist. Forskning har visat att sår har en tendens att läka lättare med ett dagligt tillskott av D-vitamin. 

8. Du har ofta huvudvärk

Lider du av kronisk huvudvärk kan det bero på D-vitaminbrist. Det handlar inte om migrän, utan känslan av ett järnband runt huvudet, som klämmer åt. En finsk studie har visat att den kroniska huvudvärken är värst under vintermånaderna. Och deltagarna i studien, som led av återkommande eller kronisk huvudvärk hade vanligtvis en låg nivå av D-vitamin. 

LÄS ÄVEN: Slipp spänningshuvudvärk – utan att ta tabletter

9. Du känner dig svag

Musklerna kan vara så tunga och trötta att du får ont i framför allt låren, underbenen och nedre delen av ryggen och det kan vara tungt att bara lyfta armarna. Det kan vara ett tecken på D-vitaminbrist, eftersom vitaminet behövs för att våra muskler ska fungera normalt. 

10. Minnet sviker

Glömmer du ofta saker? Du skyller kanske på trötthet, men det kan också bero på brist på D-vitamin. Det finns nämligen ett samband mellan D-vitaminbrist och såväl demens som Alzheimers och kognitiva problem.

Boosta ditt D-vitaminlager

80 procent av vårt D-vitamin kommer från solen, och förhoppningsvis har vi byggt upp ett lager under sommaren. Generellt kan man säga att D-vitamin lagras i kroppen i cirka tre månader, men det kan variera från person till person. Till exempel visar forskning att den som har mer fett på kroppen också lagrar in mer D-vitamin.

LÄS ÄVEN: Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin på vintern – när solen inte räcker till

Ta ett vitaminpiller

Du kan ta ett tillskott på 35–38 mikrogram D-vitamin om dagen i ett par månader för att se om du känner dig bättre. Ta aldrig för mycket D-vitamin utan att tala med din läkare. D-vitaminet absorberas med hjälp av fett, och får du i dig för mycket lagras det i kroppen och kan leda till förgiftning.

Välj rätt mat

20 procent av kroppens D-vitamin kommer från kosten. Vitaminet finns primärt i fet fisk, som lax, sill och makrill, men även i till exempel ägg, kött och nötter. Andra viktiga källor är D-vitaminberikade mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar.

LÄS ÄVEN: Margits svåra symtom var vitaminbrist: ”Man kan lätt känna sig ensam när vården vet så lite”

Rekommenderat intag av D-vitamin

● Spädbarn, barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram per dag.
● Vuxna över 75 år och vuxna under 75 år med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram per dag.
● Vegetarianer, personer som är allergiska mot fisk, eller som av andra anledningar inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel, och personer som undviker att exponeras för solen rekommenderas att ta ett tillskott av D-vitamin.

Källa: Livsmedelsverket