Så gör du hemmagjord nutella utan socker – snabbt och enkelt

Det här är en krämig choklad- och nötkräm som är enkel att göra själv. Nutella passar bra i både desserter och som pålägg på lyxiga brunchmackor, våfflor och pannkakor.

Recept och foto: Frida Eriksson  

Hemmagjord nutella utan socker

4 portioner/ca 3 dl

2 1/2 dl hasselnötter
12 dadlar
1 1/2 msk kakao
ca 1 dl vatten
ev  flingsalt

Gör så här:  

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Rosta hasselnötterna på en plåt i mitten av ugnen i 10–15 minuter, rör runt var femte minut. Låt svalna i 15 minuter. Gnugga bort skalet med händerna eller en handduk.
  3. Blötlägg dadlarna i kokhett vatten i 5–15 minuter beroende på hur hårda de är. Spara vätskan. 
  4. Mixa hasselnötterna i ca 5 min eller tills det blir ett nötsmör.  
  5. Tillsätt dadlar och kakao och mixa slätt. Tillsätt vätskan från blötläggningen till önskad konsistens.