Recept: Chili sin carne

Bjud familjen på en mustig, rejäl och het chili, perfekt att servera en mörk och kall vinterkväll. Servera gärna med tortillabröd till.

Text Caroline Hofberg  Foto Ove Lindfors 

Chili sin carne med avokadoyoghurt

6 portioner 

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g rotselleri
2 gröna paprikor
2 msk olivolja
ca 1 tsk chilipeppar
1 krm kanel
1 krm muskot
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 burk krossade tomater, 400 g
1 flaska mörkt öl, 33 cl
3 msk grönsaksfond
2 burkar svarta bönor à 400 g
flingsalt
Avokadoyoghurt
3 avokado
2 msk pressad limesaft
2 dl turkisk yoghurt
2 msk hackad inlagd jalapeño
2 vitlöksklyftor
4 msk hackad koriander
flingsalt

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fintärna morötter, selleri och paprika. Fräs allt i en gryta med olja. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, öl och fond, koka under lock tills det mesta av vätskan kokat in, ca 40 minuter.
2. Låt bönorna rinna av, tillsätt till grytan. Låt koka, ca 5 minuter. Smaka av med salt.
3. Avokadoyoghurt: Mosa avokadoköttet med limesaften. Blanda avokado, yoghurt, jalapeño, pressad vitlök och koriander.

Tips! 

Servera chilin med varma tortillabröd, strimlad isbergssallad, tärnad papaya, hackad rödlök, hackad
koriander.

Värmande vegogryta med kokos

Indisk gryta med mynta