Boosta hälsan med ägg

Ägg är ett av våra mest populära livsmedel. Gott på frukostbordet, i matsäcken, i bakverk och på en smörgås. Här är lite matnyttiga fakta om den lilla proteinbomben.

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Ägg är rena kraftpaketen som innehåller högkvalitativt protein, mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De innehåller faktiskt alla näringsämnen du behöver utom fibrer och c-vitamin.
I äggulan finns nyttiga fetter och karotenoider. I äggvitan finns proteiner. För att få ut maximalt med näring ska du äta hela ägget. Det spelar ingen roll om ägget har brunt eller vitt skal, båda är lika nyttiga. 
Du kan äta ägg varje dag, enligt Livsmedelsverket. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten däremot behöva begränsas. Rådgör med din läkare.

Här är alla hälsofördelarna med ägg:

– De innehåller antioxidanter (lutein och zeaxantin) som motverkar ögonskador från UV-strålning och skyddar mot ögats åldrande.

– De innehåller kolin som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera bättre. Därför kan ägg förbättra minnet och göra oss mer alerta. 

– De innehåller en speciell form av D-vitamin som är extra nyttig och skyddar skelettet. D-vitamin spelar också en stor roll i vårt immunsystem. 

– De ger en bra mättnadskänsla som gör det lättare att hålla vikten.

–Ägg är suverän återhämtningsmat efter ett träningspass eftersom de innehåller mycket protein som kroppen behöver för att bygga muskler.

– De kan varieras i det oändliga – ät dem löskokta, hårdkokta, stekta, pocherade, i en äggröra eller omelett… Tillagningen av ägget påverkar inte näringen som det ger dig.

–De är billiga och har lång hållbarhet.

 

 

 

 

 

Kan D-vitamin skydda mot corona?

Här finns det nya gröna proteinet!