Få mer ork i vardagen: Sofia Åhman visar 4 enkla övningar

Stela leder och muskler gör att man lätt kan få ont och bli trött i kroppen. Träningsexperten Sofia Åhman visar några effektiva övningar som ger både energi och rörlighet.

Text: Sofia Åhman och Marie Flodin
Foto: Evaleina Rönnbäck

Ta för vana att rörlighetsträna ofta! Träningsgurun Sofia Åhman visar några effektiva övningar för dig som behöver mjuka upp stela muskler och leder så att du kan använda din kropp mer effektivt. Större rörlighet minskar risken för värk och skador och du få bättre hållning på köpet!

1. Bamsekram

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

Kryp ihop och runda ryggen kota för kota. Öppna sedan upp armarna och sträck dig upp. Luta gärna lite bakåt och rikta blicken uppåt. Andas in där uppe och slappna av och andas ut i botten. Gör rörelsen 5-10 gånger. Det här är en bra övning för rygg och bröstmuskel.

2. Nål och tråd

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

Sätt händerna på en stol eller stå på alla fyra på golvet. Sträck vänster arm upp mot taket (nål). Trä sedan vänster hand under höger arm och låt örat komma nära golvet/stolen (tråd). Upprepa 10 gånger och byt till andra armen. Med den här övningen mjukar du upp ryggen.

3. Strutsgång

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

Stå med raka ben och fäll fram överkroppen. Vandra framåt 5-6 steg med raka ben samtidigt som du lutar dig fram så mycket som möjligt och ”duttar” med fingrarna mot golvet, ända ner om du kan, så att du får en gungande rörelse. Vänd och gå tillbaka. Gör övningen 4-5 gånger. Strutsgången är bra för lårens baksida.

4. Knäcirkel

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

Lyft knäet, dra det åt sidan och rita en cirkel med knäet på sidan av kroppen. Ta stöd av en stol om du behöver. Gör rörelsen 5 gånger och byt sedan till andra knäet. Om du vill utmana balansen och coremusklerna kan du prova att släppa stolen. Den här övningen är bra för ljumskarna.