Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

Text Sofia Åhman och Marie Flodin  Foto Evaleina Rönnbäck

Ta för vana att rörlighetsträna ofta! Träningsgurun Sofia Åhman visar några effektiva övningar för dig som behöver mjuka upp stela muskler och leder så att du kan använda din kropp mer effektivt. Större rörlighet minskar risken för värk och skador och du få bättre hållning på köpet! 

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

1. Bamsekram

Kryp ihop och runda ryggen kota för kota. Öppna sedan upp armarna och sträck dig upp. Luta gärna lite bakåt och rikta blicken uppåt. Andas in där uppe och slappna av och andas ut i botten. Gör rörelsen 5-10 gånger. Det här är en bra övning för rygg och bröstmuskel.

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

2. Nål och tråd 

Sätt händerna på en stol eller stå på alla fyra på golvet. Sträck vänster arm upp mot taket (nål). Trä sedan vänster hand under höger arm och låt örat komma nära golvet/stolen (tråd). Upprepa 10 gånger och byt till andra armen. Med den här övningen mjukar du upp ryggen.

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

3. Strutsgång 

Stå med raka ben och fäll fram överkroppen. Vandra framåt 5-6 steg med raka ben samtidigt som du lutar dig fram så mycket som möjligt och ”duttar” med fingrarna mot golvet, ända ner om du kan, så att du får en gungande rörelse. Vänd och gå tillbaka. Gör övningen 4-5 gånger. Strutsgången är bra för lårens baksida.

Övningarna som ger dig bättre ork i vardagen

4. Knäcirkel

Lyft knäet, dra det åt sidan och rita en cirkel med knäet på sidan av kroppen. Ta stöd av en stol om du behöver. Gör rörelsen 5 gånger och byt sedan till andra knäet. Om du vill utmana balansen och coremusklerna kan du prova att släppa stolen. Den här övningen är bra för ljumskarna.

Ny webbkurs: Träna hemma med Sofia Åhman!

Därför ska du gå 10 000 steg