Falafel är fantastiskt goda kikärtsbollar med spännande kryddning. Allra godast blir de om du gör dem själv! Servera med en kålsallad och tahiniyoghurt.
Recept: Vibeke Lehn
Foto: Maria Warnke Nørregaard
Falafel med kålsallad
2 portioner
Falafel
125 g kikärter, torkade
125 g gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grova brödsmulor
½–¾ dl persilja, hackad
1–1 ½ tsk spiskummin
1–2 tsk korianderfrö
¼ tsk bakpulver
salt
peppar
2 msk olja
Tahiniyoghurt
1 ½ dl yoghurt
1 tsk tahini (sesampasta)
Kålsallad
125 g röd och grön spetskål
1 stor morot, grovriven
ev citron
Så här gör du kålsallad med falafel
- Lägg kikärterna i blöt i 24 timmar, låt rinna av, lägg i en mixer och blanda. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Kolla att det är lagom kryddat.
- Forma till valnötsstora kulor, stek dem gyllene och spröda i olja i en non-stick stekpanna. Skaka pannan under tiden.
- Rör ihop yoghurt, tahini, salt och peppar.
- Blanda kål och morötter, krydda med salt, peppar och citron. Servera salladen till den varma falafeln, tillsammans med yoghurt.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Picklad svamp med smak av lime och peppar
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger