Recept: Vibeke Lehn
Foto: Maria Warnke Nørregaard
Kryddig morotssoppa
2 portioner
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö
1 gul lök, hackad
1 msk ingefära, färsk
1 tsk olivolja
500 g morötter, tärnade
100 g röda linser
3⁄4–1 liter grönsaksbuljong
salt
peppar
Servering
1 dl grekisk yoghurt
färsk mynta
1 bunt gräslök, finklippt
1 fullkornspita
Gör så här
1. Rosta alla kryddor ett par minuter i en torr panna.
2. Värm olja i en kastrull, häll i lök, ingefära, morötter och linser, tillsätt kryddor och buljong. Låt sjuda under lock i 20 minuter, tills morötterna och linserna är mjuka. Blanda och smaka av med salt och peppar, späd vid behov med ytterligare buljong, tills soppan har önskad konsistens.
3. Servera med yoghurt, kryddgrönt, gräsklipp och pitabröd.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost