Därför kan Norge ha klarat pandemin så bra

Norge toppar listan över de länder som klarat sig bäst under coronapandemin. Hur kommer det sig? Kan en bakomliggande faktor vara norrmännens större intag av fiskleverolja?


Därför kan Norge ha klarat pandemin så bra
Arne Søraas är forskare vid Oslo universitetssjukhus.

Text Pernilla Gudmundsson 
Foto
Getty Images

Kan fiskleverolja förebygga covid-19? Forskare vid Oslos universitetssjukhus genomför just nu en klinisk studie för att undersöka effekterna av fiskleverolja när det gäller förebyggande av coronainfektion.

Stor studie är inledd

I en redan genomförd coronastudie upptäckte forskare att många deltagare som klarat sig bra mot coronaviruset hade tagit fiskleveroljan i förebyggande syfte. Därför bestämde man sig för att följa upp det och gör nu en studie som omfattanr 70 000 norrmän.
Deltagarna är indelade i två grupper. I den ena gruppen får deltagarna fiskleverolja (med omega 3) medan den andra gruppen får en placeboprodukt (majsolja). För att studien ska bli kliniskt godkänd krävs dubbelblindstudie, vilket innebär att ingen i studien vet om man får fiskleveroljan eller majsoljan.
— Vi har nu cirka hälften, 30 000 deltagare, igång och följer upp deras hälsostatus varje månad. Jag hoppas många kommer att se på den här studien som en av många insatser för att förebygga coronainfektioner. Resultaten kan komma att ge oss värdefulla insikter om hur vi kan förebygga att bli smittade av corona och andra virusinfektioner som säsongsinfluensa och förkylningar, säger forskaren och infektionsmedicinaren Arne Søraas vid Oslo universitetssjukhus. 

Vitamin C och D samt zink skyddar också

Om fiskleverolja visar sig ha en förebyggande effekt mot covid-19 kan allt fler öppna för synsättet att bästa sättet att hantera sjukdomar är att så gott det går undvika att bli sjuk — det vill säga genom att bygga upp ett starkt immunförsvar. Tidigare studier har visat att även D-vitamin, C-vitamin och zink är viktiga byggstenar för våra immunsystem.

Kan D-vitamin skydda mot corona?

Fiskolja – fettet som skyddar hjärtat

Bästa gröna källorna till omega 3