Recept Louisa Lorang Foto Ander Schønnemann
Bakad aubergine i mustig tomatsås och mozzarella
4 små portioner
2 auberginer
salt
1 msk olivolja
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
salt, peppar
400 g krossade tomater
1 tsk torkad oregano
1 tsk basilika, finhackad
Topping
1 dl parmesan, riven
1 färsk mozzarella
1 tsk basilika
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Skär auberginen i skivor. Strö över lite salt och låt dra 10–15 minuter. Torka dem torra med hushållspapper och stek gyllene i olivolja, eventuellt i flera omgångar.
2. Tomatsås: Hacka vitlök. Fräs vitlök och tomatpuré sakta i olivolja i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Häll i krossade tomater och låt sjuda 5–10 minuter. Tillsätt oregano och basilika. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
3. Varva aubergine och tomatsås i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås. Strö över parmesan och toppa med mozzarellaskivor. Stek i mitten av ugnen 15–20 minuter. Toppa med basilika.
Tips!
Du kan laga denna rätt i små ugnsfasta formar och servera direkt i formarna.