Recept: Tomatfocaccia med fetaost och körsbärstomater

Recept Lina Wallentinson ur boken Baka med grönsaker (Bonnierfakta)
Foto Lennart Weibull  

Tomatfocaccia med fetaost och körsbärstomater

Har du bara krossade tomater hemma så går det lika bra som passerade. Den här focaccian får en mild tomatsmak och vacker färg. Tryck gärna ner några oliver också när du ändå är i farten.

1 långpanna el 2 mindre formar
¼ paket jäst (12 g)
1 förp passerade tomater (400 ml)
7 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl (420 g)
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk hackad färsk rosmarin
15 körsbärstomater
150 g fetaost
några kvistar rosmarin
olivolja och flingsalt att strö över

Gör så här:

1. Vispa ut jästen i de passerade tomaterna i en bunke.
2. Tillsätt mjöl, honung, olja, salt och rosmarin. Rör ihop till en lös deg. Lägg degen i en långpanna, plåt eller i två ugnsformar (cirka 25x 20 cm). Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 3 timmar eller tills degen jäst till cirka dubbel storlek.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Tryck ner tomater, fetaostbitar och några rosmarinkvistar här och där i degen. Pensla försiktigt med olja och strö flingsalt över.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills focaccian har fin färg och är genomgräddad.

Messmörsbröd med blåbär och mandel

Härliga hembakade hastbullar