Recept: Vit och grön sparris med len smörsås

Vår smörsås – eller beurre blanc, som den heter på franska – lagas här med schalottenlök, citronsaft, basilika och smör. Den syrliga men ändå lena såsen är utsökt god till både vit och grön sparris.

Recept Bitte E.son Forsberg Foto Anders Norrsell

Vit och grön sparris med len smörsås  

4 portioner:

12 vita sparrisstjälkar, ca 250 g
12 gröna sparrisstjälkar, ca 250 g
salt
3 salladslökar
½ knippe rädisor
½ dl rostade hasselnötter, hackade
½ ask krasse
Beurre blanc-sås: 
2 schalottenlökar
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
10 basilikablad, strimlade 

Gör så här:
1. Beurre blanc-sås: Skala och finhacka löken. Koka upp vattnet och lägg ner lökhacket. Tillsätt citronsaften och låt koka sakta utan lock tills ca 1 msk vätska återstår.
2. Tillsätt smöret lite i taget under tiden som du rör kraftigt. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och vänd ner basilikan.
3. Skär bort nedre delen av de vita stjälkarna och bryt av basen på de gröna. Skala de vita stjälkarna. Koka upp saltat vatten, lägg ner sparrisen och koka i ca 3 minuter. Skölj av och lägg i kallt vatten.
4. Lägg sparrisen på ett uppläggningsfat. Värm såsen försiktigt och ringla över sparrisen.
5. Ansa och strimla salladslöken. Ansa och skiva rädisorna. Strö över lök, rädisor, nötter och krasse. Servera.

Recept: Vit sparrissoppa med örtolja

Fem fantastiska fördelar med sparris