Av: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney
Portabelloburgare med asiatisk sås , 4 portioner
4 stora portabellosvampar
Marinad:
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 tsk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ röd spansk chili, finhackad
saft från en lime
Syrad lök:
1 rödlök
½ dl rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
1 msk socker
½ tsk flingsalt
Srirachamajonnäs:
1 dl lättmajonnäs
1 msk srirachasås
Servering
4 hamburgerbröd
1 påse färsk spenat, ca 70 g
½ ask groddar, t ex ärtskott
Gör så här:
1. Lägg svamparna på ett fat.
2. Marinad: Blanda rapsolja med sesamolja, soja, finriven ingefära, finhackad vitlök och chili, pressa ner limesaft. Ringla marinaden över svampen.
3. Syrad lök: Skala och skiva löken i tunna skivor. Blanda vinäger, honung, socker och salt i en bunke. Rör tills sockret löst sig och tillsätt löken, blanda.
4. Grilla svampen över direkt värme tills den fått fin färg på båda sidor. Spara marinaden, ringla över svampen under grillningen. Passa så att svampen inte bränns.
5. Asiatisk sås: Blanda majonnäs med srirachasås i en skål.
6. Servering: Värm bröden, lägg srirachamajonnäsen på bottenbröden, lägg på bladspenat, toppa med svamp, syrad lök och ärtskott.
Näringsberäkning:
Per portion: 436 kcal, 10 g protein, 21 g fett, 51 g kolhydrater, 5 g fibrer
Mjölkfritt
Vitaminer: E, niacin, folat, B6
Mineraler: Selen, fosfor
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost