En riktigt maffig vegetarisk hamburgare som får det att vattnas i munnen! Toppa den med syrad lök och en läcker dressing med spännande smaker.
Av: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney
Portabelloburgare med asiatisk sås , 4 portioner
4 stora portabellosvampar
Marinad:
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 tsk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ röd spansk chili, finhackad
saft från en lime
Syrad lök:
1 rödlök
½ dl rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
1 msk socker
½ tsk flingsalt
Srirachamajonnäs:
1 dl lättmajonnäs
1 msk srirachasås
Servering
4 hamburgerbröd
1 påse färsk spenat, ca 70 g
½ ask groddar, t ex ärtskott
Gör så här:
1. Lägg svamparna på ett fat.
2. Marinad: Blanda rapsolja med sesamolja, soja, finriven ingefära, finhackad vitlök och chili, pressa ner limesaft. Ringla marinaden över svampen.
3. Syrad lök: Skala och skiva löken i tunna skivor. Blanda vinäger, honung, socker och salt i en bunke. Rör tills sockret löst sig och tillsätt löken, blanda.
4. Grilla svampen över direkt värme tills den fått fin färg på båda sidor. Spara marinaden, ringla över svampen under grillningen. Passa så att svampen inte bränns.
5. Asiatisk sås: Blanda majonnäs med srirachasås i en skål.
6. Servering: Värm bröden, lägg srirachamajonnäsen på bottenbröden, lägg på bladspenat, toppa med svamp, syrad lök och ärtskott.
Näringsberäkning:
Per portion: 436 kcal, 10 g protein, 21 g fett, 51 g kolhydrater, 5 g fibrer
Mjölkfritt
Vitaminer: E, niacin, folat, B6
Mineraler: Selen, fosfor
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott
-
Sötpotatisnudlar med misodressing
-
Grön durrasallad med brysselkål och krämig rödbetsdressing
-
Krämig frukostgröt på hirs, gurkmeja och kokosmjölk
-
Kålrabbi med färskost och fikontopping: Vinterns vackraste tilltugg
-
Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple