Recept: Grönsaksbricka med grekiska smaker

Av Maria Zihammou Foto Lee Kearney

Grönsaksbricka med grekiska smaker

4 portioner 

1 aubergine
1 squash
2 paprikor, gärna röd och gul
1 knippe färsk rödlök
1 kg kvisttomater
2–3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
Servering: 
150 g fetaost
2 dl tjock yoghurt
1 dl ajvar
1 citron, i klyftor
1 dl svarta oliver, t ex kalamata
½ dl grovhackade örter, t ex bladpersilja eller basilika

Gör så här:

1. Skär aubergine och squash i grova skivor på längden. Dela paprikorna, kärna ur, skär i grova bitar. Dela löken i fyra delar på längden. Dela tomaterna i halvor.
2. Lägg grönsakerna på ett fat. Pensla med olivolja, krydda med salt och peppar.
3. Dela fetaosten i mindre bitar. Blanda yoghurt med ajvar, krydda med salt och peppar.
4. Grilla grönsakerna på direkt värme, ett par minuter på varje sida, tills de fått fin färg.
5. Lägg alla grönsaker på ett fat, servera med fetaost, yoghurtsås, citronklyftor och oliver. Toppa gärna med lite färska örter och några matskedar olivolja.

Per portion: 431 kcal, 14 g protein, 25 g fett, 31 g kolhydrater, 12 g fibrer Glutenfritt, lågkolhydrat, antioxidantrikt. Vitaminer: C, E, B6, folat, A, B2, niacin, B12 Mineraler: fosfor, kalium, kalcium, zink.

Recept: Grillad potatis med örtolja

Recept: 3 goda röror till grillmaten

Recept: Grillad portabelloburgare