Hembakade morotsfrallor med hummus

Enklare än så här blir det inte att få njuta av hembakade frallor. Degen ska vara riktigt lös, då får du fluffiga frallor som är frasiga på ytan och sega och luftiga inuti. Blanda degen på kvällen och klicka ut på morgonen. Eftersom degen jäser i rumstemperatur behövs bara pyttelite jäst.

Recept: Lina Wallentinson, ur boken Baka med grönsaker 
Foto: Lennart Weibull

Klickvänliga morotsfrallor  

ca 20 små frallor

en liten bit färsk jäst, stor som en ärta (ca 3 g)
3 dl kallt vatten
2 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (110 g)
3 dl vetemjöl special (210 g)
1 tsk salt
1 dl finriven morot (60 g)
blandade frön, t ex sesam-, solros-, hampa- eller vallmofrön

Gör så här:

1. På kvällen: Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna, salt och morot. Rör ihop till en deg, det går enklast med en slickepott. Se till att allt blandas. Degen ska vara riktigt lös.
2. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur över natten, eller i cirka 10 timmar.
3. På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir het.
4. Klicka ut degen med hjälp av två skedar till cirka 20 frallor på två bakplåtspapper. Strö över rejält med frön.
5. Ta ut plåten, skjutsa över det ena bakplåtspapperet med frallor. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler. Upprepa med det andra bakplåtspapperet.

Morotshummus

500 g morötter
2 msk + 1/2 dl olivolja 
1 förp kokta kikärter (230 g)
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
1 msk tahini
1 krm chiliflakes
1/2 tsk gurkmeja 

Gör så här:

1. Skala morötterna och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform, ringla över 2 msk olivolja och rosta i ugnen på 225 grader tills de är helt mjuka, cirka 30 minuter.
2. Mixa morötterna i en matberedare med sköljda kokta kikärter, salt, 1⁄2 dl olivolja, finhackad vitlök, färskpressad citronjuice, chiliflakes och gurkmeja. Smaka eventuellt av med mer salt. Späd med vatten om hummusen är för tjock.