Maskrosens naturliga fördelar: Rensar ut gifter och stöder matsmältningen

Maskrosen är inte bara ett irriterande ogräs, den är supernyttig, en unik medicinalväxt som använts världen över i århundraden. Blomma, blad och rot – alla delar går att äta och kan bidra till god hälsa.

Text: Leonarda Arcidiacono 
Foto: Getty Images

För många är maskrosen ett ihärdigt ogräs som är svårt att bli av med, där den står stadigt i jorden med sin kraftiga rot. Denna alldagliga ört bör dock inte underskattas, för den sägs ha flera hälsobringande egenskaper.

Inom örtmedicinen har den betraktats som en gåva till mänskligheten sedan århundraden. Både blommor och blad går att äta, råa eller tillagade. Maskrosens sammansättning har visat sig stödja flera funktioner och processer i kroppen och är värd att få lite uppmärksamhet med tanke på dess kraftfulla natur.

LÄS ÄVEN: 3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror

Rensar ut gifter ur kroppen

Roten är den beskaste delen och kan användas som te, kaffesurrogat och tinkturer.

Inom naturmedicinen har örten länge använts för att behandla flera olika fysiska åkommor. Likt andra bittra örter stöder maskrosen utrensningen av gifter från kroppen, den stimulerar bukspottkörteln till att reglera blodsockernivåerna och bidrar till ökad gallproduktion. När gallproduktionen ökar kan kroppen lättare spjälka och bryta ner fett och ta upp andra ämnen som ingår i maten.

Maskrosen stöder alltså matsmältningen. Bitterämnena i maskrosen hjälper till att reglera aptiten för den som har dålig aptit. De stimulerar även levern och hjälper till med kroppens avgiftning.

Örten i sin helhet kan beskrivas som väldigt bitter, snarlik endiver. För vissa — en kulinarisk upplevelse!

LÄS ÄVEN: Valeriana – blomman som får dig att sova

Förebygger cancer hos möss

Under 2016 utfördes en omfattande studie på möss av forskare i Kanada och Mexico, som belyste effekten av extrakt från maskrosroten och cancer i tjocktarmen — en av de vanligaste cancerformerna. Genom studien konstaterades att maskrosrotens extrakt hindrar cancerceller att föröka sig, de minskade på 48 timmar hos de möss som fick maskrosrotsextrakt.  Ännu vet vi dock inte om samma effekt gäller för människor.

Viktig överlevnadsväxt

Under Carl von Linnés tid såldes maskros på apoteken i Sverige i form av maskrosvatten, torkade blad och rötter. Carl von Linné beskrev maskrosen ur ett filosofiskt perspektiv, som en jordnära och hjälpsam varelse som gärna skapar relationer och god stämning i sin omgivning. Han såg den också som en av de viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.

Inom kinesisk medicin har maskrosen använts för att driva ut hetta och toxiner från kroppen, eftersom örten sägs vara starkt blodrenande och urindrivande.
Maskrostinktur, torkade blad och rötter finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker, men maskrosen är lättillgänglig och inte svår att plocka och förädla själv eftersom den växer flitigt i hela Sverige.

Givetvis, som med allt annat, bör du inte överdosera maskros. Vid alltför höga doser kan magsmärtor, diarré, halsbränna och gasbildning uppstå. Försiktighet rekommenderas vid samtidig användning av läkemedel mot hjärt- och kärlbesvär.

LÄS ÄVEN: Vilda växter förändrade Christinas liv: ”Idag har jag mer ork än för 20 år sedan”

Skördetid för maskrosor

Blad och blommor är som bäst att skörda under våren och försommaren, innan midsommar. De gröna bladen kan variera i sitt utseende, vilket beror på att det finns flera hundra olika sorter maskros, som alla går att äta.

Blommorna bör plockas mitt på dagen då solvärmen gör att blomman fylls på med nyttiga och aktiva ämnen. Du kan använda dem färska i matlagningen. Varför inte bjuda gästerna på en vacker och nyttig aptitretare: smörstekta maskrosknoppar. Strö över lite flingsalt och ställ fram på buffébordet!

Maskrosroten – den bittraste delen av plantan – går att skörda året runt. På hösten är roten dock extra potent och har högre koncentration av bitterämnen, därför är höstskörd fördelaktig. Roten innehåller också klorogensyra, ett ämne som finns i bland annat gröna kaffebönor. Klorogensyra sägs kunna vara till hjälp för den som vill tappa några extrakilon.

Roten bör tvättas noga efter skörd, skär den sedan i små bitar och låt den torka på en skyddad plats. Förvara torkad rot i glasburk som inte släpper in solljus.

Torkad maskrosrot blir ett gott te: Dosera 1–2 msk torkad maskrosrot per 3 dl vatten. Koka upp och låt dra i 10 minuter. Sila och tillsätt lite honung om du så önskar.

LÄS ÄVEN: Så försvann Sebastians stress och nedstämdhet – utan antidepressiva