Njut av maskrosornas superkraft!

Maskrosen är inte bara ett irriterande ogräs, den är supernyttig, en unik medicinalväxt som använts världen över i århundraden. Blomma, blad och rot – alla delar går att äta och kan bidra till god hälsa.

Njut av maskrosornas superkraft!

Text Leonarda Arcidiacono  Foto Getty Images och Leonarda Arcidiacono 

För många är maskrosen ett ihärdigt ogräs som är svårt att bli av med, där den står stadigt i jorden med sin kraftiga rot. Denna alldagliga ört bör dock inte underskattas, för den sägs ha flera hälsobringande egenskaper.
Inom örtmedicinen har den betraktats som en gåva till mänskligheten sedan århundraden. Både blommor och blad går att äta, råa eller tillagade. Maskrosens sammansättning har visat sig stödja flera funktioner och processer i kroppen och är värd att få lite uppmärksamhet med tanke på dess kraftfulla natur.

Rensar ut gifter ur kroppen

Roten är den beskaste delen och kan användas som te, kaffesurrogat och tinkturer.
Inom naturmedicinen har örten länge använts för att behandla flera olika fysiska åkommor. Likt andra bittra örter stöder maskrosen utrensningen av gifter från kroppen, den stimulerar bukspottkörteln till att reglera blodsockernivåerna och bidrar till ökad gallproduktion. När gallproduktionen ökar kan kroppen lättare spjälka och bryta ner fett och ta upp andra ämnen som ingår i maten.
Maskrosen stöder alltså matsmältningen. Bitterämnena i maskrosen hjälper till att reglera aptiten för den som har dålig aptit. De stimulerar även levern och hjälper till med kroppens avgiftning.
Örten i sin helhet kan beskrivas som väldigt bitter, snarlik endiver. För vissa — en kulinarisk upplevelse!

Förebygger cancer hos möss

Under 2016 utfördes en omfattande studie på möss av forskare i Kanada och Mexico, som belyste effekten av extrakt från maskrosroten och cancer i tjocktarmen — en av de vanligaste cancerformerna. Genom studien konstaterades att maskrosrotens extrakt hindrar cancerceller att föröka sig, de minskade på 48 timmar hos de möss som fick maskrosrotsextrakt.  Ännu vet vi dock inte om samma effekt gäller för människor.

Viktig överlevnadsväxt

Under Carl von Linnés tid såldes maskros på apoteken i Sverige i form av maskrosvatten, torkade blad och rötter. Carl von Linné beskrev maskrosen ur ett filosofiskt perspektiv, som en jordnära och hjälpsam varelse som gärna skapar relationer och god stämning i sin omgivning. Han såg den också som en av de viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.
Inom kinesisk medicin har maskrosen använts för att driva ut hetta och toxiner från kroppen, eftersom örten sägs vara starkt blodrenande och urindrivande.
Maskrostinktur, torkade blad och rötter finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker, men maskrosen är lättillgänglig och inte svår att plocka och förädla själv eftersom den växer flitigt i hela Sverige.
Givetvis, som med allt annat, bör du inte överdosera maskros. Vid alltför höga doser kan magsmärtor, diarré, halsbränna och gasbildning uppstå. Försiktighet rekommenderas vid samtidig användning av läkemedel mot hjärt- och kärlbesvär.

Mumsigt med maskros:

Prova de här goda maskrosrätterna: Medelhavssallad med quinoa, antipasto – dente di leone och maskrosplättar à la siciliana.

I Sydeuropa är maskrosbladen vanliga på tallriken. Varför inte göra maskrosen till en kulinarisk nyttighet här hemma också?

Medelhavssallad med quinoa

Den här quinoasalladen är en fräsch blandning av smakrika och nyttiga ingredienser som passar bra till maskrosbiffar, eller varför inte i en wrap.

4 portioner

4 portioner quinoa
1 hackad rödlök
2 msk kapris
1 dl gröna oliver
1 fetaost
5 dl hackade maskrosblad
½ dl rostade
pumpafrön
olivolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
citron 

Gör så här:

1. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Hacka löken fint och skär fetaosten i tärningar.
2. Rosta pumpafrö i en stekpanna. När de börjar få färg och poppa till lägger du över dem i en djup tallrik.
3. Smält smör och bryn maskrosbladen tills de mjuknar. Blanda slutligen alla ingredienser i en stor salladsskål, salta, peppra och ringla över olivolja samt några skvättar citron. Dekorera med pumpafrön och färska maskrosblad. Servera och njut!

Antipasto – dente di leone 

I Italien heter maskros dente di leone. vilket betyder lejontand. Antipasto – dente di leone är ett exempel på en enkel förrätt som får ditt magsystem att jubla.

2 portioner

250 g färska maskrosblad
½ citron
salt
1 tsk olivolja
torkade chiliflingor efter behag
2 små vitlöksklyftor, hackade 

Gör så här:

1. Skörda maskrosblad från lämplig plats, skölj och blötlägg dem i cirka 30 minuter om du önskar en mindre bitter smak. Observera att maskrosbladen krymper rejält när de kokas, så var inte snål med mängden.
2. Koka upp vatten. Sänk värmen för att inte koka bladen för intensivt. Lägg i hela maskrosblad och låt småkoka i 2–3 minuter. Smaka av och känn efter om stjälkarna är tuggvänliga. När de är mjuka är de klara.
3. Lägg upp maskrosbladen i en djup tallrik tillsammans med lite spad från koket. Ringla olivolja och pressa citron efter smak. Strö över hackad vitlök, salt och chiliflingor och servera.

Maskrosplättar à la siciliana

2 portioner

7 dl hackad maskros
3 ägg
1 dl finriven parmesanost
1 dl finhackad parmesanost
4 vitlöksklyftor, hackade i små
(1 mm) bitar
salt och svartpeppar efter smak 
1 msk olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

1. Skölj maskrosbladen noga, hacka i små bitar.
2. Vispa ägg tillsammans med salt, svartpeppar och vitlök. Tillsätt riven parmesan och blanda tills allt blivit en jämn smet. Blanda slutligen i maskrosbladen och rör om.
3. Smält matfett i en stekpanna och stek plättarna på båda sidor. Ibland kan man få piffa till dem med stekspaden för att de ska hålla formen.
4. Biffarna är lika goda varma som kalla och passar bra på både picknicken och buffébordet. Ät och njut samtidigt som du gör kroppen glad!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!