Text: Redaktionen
Foto: Getty Images
Borrelia orsakas av bakterier och sprids av fästingar när de suger blod. Cirka 10 000 svenskar drabbas varje år av borrelia och du kan bli smittad flera gånger under livet. Men det finns knep att ta till för att undvika fästingbett. Här är tipsen på hur du kan skydda dig och vilka symtom du ska hålla utkik efter.
Vanliga symtom på borrelia
Ett typiskt symtom på borrelia är en röd cirkelformad och växande hudrodnad. Den brukar visa sig 1-4 veckor efter ett fästingbett. Andra symtom är trötthet, huvudvärk, feber, svullna lymfkörtlar och värk i muskler och leder.
– Man kan bli biten av en fästing utan att upptäcka den. Om du upptäcker en rodnad som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas, oavsett om du sett en fästing sitta där eller inte. Likaså ska du efter att du lagt märke till ett fästingbett vara vaksam på de övriga symtomen för borrelia, säger läkaren Henrik Kangro.
– Det är helt normalt att man får röd och svullen hud när man blir biten av en fästing och efter att man har plockat bort fästingen. Det är en vanlig reaktion på själva bettet, och inte nödvändigtvis symtom på borrelia. Men om du några veckor efter bettet upptäcker en rodnad där fästingen suttit kan det däremot vara ett tecken på borrelia.
Antibiotika biter på borrelia
Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia, men sjukdomen går att behandla med antibiotika. Obehandlad borrelia kan sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, leder och hjärta, och i ovanliga fall kan man även få komplikationer i nervsystemet. Men ju tidigare borrelia upptäcks och behandlas, desto mindre blir risken för att infektionen sprider sig vidare till andra delar av kroppen.
– Det är viktigt att plocka bort en fästing så fort man upptäcker den. Borrelia överförs inte direkt vid bettet, utan det kan ta mer än ett dygn från det att du blivit biten innan borreliabakterierna överförs från fästingen till dig, säger Henrik Kangro.
Källa: Mindoktor.se
5 tips för att minska risken för borrelia
- Använd täckande, mörka kläder när du vistas i en fästingtät miljö.
- Stoppa in byxorna i strumporna eller använd gummistövlar om du ska gå i buskig, snårig natur med högt gräs.
- Det finns sprayer och roll-ons att köpa på apotek som till viss del verkar repellerande mot fästingar.
- Undersök din och ditt barns kropp noggrant varje gång ni varit i ett område där fästingar förekommer. Fästingar trivs där huden är tunnare, som i knäveck, navel, armhålor, ljumskar och bakom öronen.
- Plocka bort fästingen så fort du upptäcker den och var vaksam på symtom som hudrodnad, feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler de närmsta veckorna efter fästingbettet.
Naturligt skydd mot fästingar
Det finns inga studier som visar på garanterad effekt, men i kombination med andra försiktighetsåtgärder kan det inte skada att prova!
- Frossa i vitlök eftersom fästingar avskyr vitlökslukt.
- Rapsolja – smörj in på ben och fötter när du går barfota i gräset.
- Gör ett avkok på rosmarin och spraya på huden.
- Blanda apelsin eller citron i en eterisk olja och applicera på kroppen.
- Se till att få i dig extra B-vitamin under sommaren.
Läs även:
Skydda huden mot solskador – och förebygg pigmentfläckar
Så får du fina och hälsosamma fötter med 8 enkla steg
Dricker du tillräckligt med vatten? Här är 12 tecken på vätskebrist