7 nyttiga korn att lägga till i din kost – förbättra matsmältningen och förebygg sjukdom

Amarant, quinoa och kamut. Det dyker hela tiden upp nya sorters korn. Har du också stått i affären och funderat på vad som egentligen döljer sig bakom de mer eller mindre exotiska namnen? Vi hjälper dig att bli lite klokare!

Text: Pernilla Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

4 fördelar med att äta mer korn

  1. Du äter mindre. Fullkorn mättar bra, så att du äter mindre och har lättare att hålla vikten.
  2. Bra för matsmältningen. Fullkorn är rika på kostfiber och håller magen igång.
  3. Förebygger sjukdom. Fullkorn och flera andra kornsorter innehåller vitaminer, mineraler och andra hälsofrämjande ämnen som är viktiga för att förebygga diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt vissa cancerformer.
  4. Går hand i hand med frukt och grönt. Personer som äter mera fullkorn, äter också mera frukt och grönt.

1. Quinoa – glutenfritt & antioxidanter 

Är egentligen ett frö från en gräsart. Fröet finns i flera färger, vanligast är vitt, rött och svart, men det finns också i blått. De små fröna, som för övrigt är glutenfria, är mycket rika på både protein och kostfiber och är därför mycket mättande. Dessutom har quinoa ett högt innehåll av antioxidanter, vitamin E och B samt kalcium, magnesium och nyttiga omega 3-fettsyror. Quinoa är ett bra alternativ till ris och couscous och kan ätas i soppor, grytor och sallader.

2. Kamut – protein & långsamma kolhydrater  

Kamut är en gammal veteart, som är nära släkt med durumvete. De stora kornen har en söt, nötaktig smak och ett mycket högt proteininnehåll. De är dessutom rika på ett antal viktiga mineraler: kalium, selen, zink och magnesium. Kamutmjöl är 100 procent fullkorn och idealiskt till brödbak, pannkakor eller pizzadeg. De hela kornen kan också kokas och ätas istället för ris, som tillbehör i sallader eller tillsättas i bröd och bullar.

3. Dinkel – fibrer & vitaminer

Kallas även spelt och är en vetesort, ett av våra allra äldsta sädesslag. Kan fås som korn, flakes eller som pasta. Skalet är fyllt med kostfibrer, protein och vitaminer, och grodden innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler. Hel dinkel är ett läckert alternativ till ris och kan även användas till risotto. Smakar också gott i sallader, soppor och gryträtter. 

4. Amarant – nyttiga fettsyror & glutenfritt 

Är egentligen en ört och det är fröna från plantan som används. Amarant har högt innehåll av proteiner och nyttiga, viktiga fettsyror, A- och C-vitaminer samt kalcium, magnesium och järn. Amarant är naturligt glutenfritt. De hela fröna kan poppas liksom popcorn eller användas i gröt, soppor, stuvningar eller istället för ris. Kan malas till mjöl och användas i bröd och bakverk.

5. Freekeh – probiotika & långsamma kolhydrater 

En typ av vetekorn som är mycket populär i Mellanöstern och Afrika. Liksom andra kornsorter innehåller det rikligt med protein och massor av fibrer samt en räcka vitaminer och mineraler, inklusive A-, C- och E-vitaminer, järn, kalcium och zink. Freekeh sägs även fungera som probiotika, genom att främja tillväxten av goda bakterier i magen. Kan användas istället för ris till gryträtter, wok och risotto, eller i sallader och vegetariska köttbullar. Smakar också gott blandad med yoghurt, nötter och färsk frukt till frukost.

6. Korngryn – närodlat & lågt GI 

Skalade och klippta gryn från korn, som kan odlas på svenska fält. De innehåller protein och kostfiber, bryts ner långsamt, förlänger mättnadskänslan och kan minska GI-värdet på måltiden. Korngryn har mild smak och kan ätas både kalla och varma, i till exempel sallader och soppor, eller som tillbehör till varma rätter istället för ris och potatis. De kan också användas till risotto, gröt, desserter och bakverk.

7. Bovete – stabilt blodsocker & glutenfritt 

Även om bovete betraktas som ett korn så är det faktiskt ett frö. Smaken är nötaktig, och bovete har högt innehåll av fibrer och protein, B- och E-vitaminer samt flera olika mineraler, inklusive kalk, magnesium, kalk och jod. Bovete sägs hålla blodsockret stabilt och stabilisera kolesterolnivån. De hela kornen kan kokas eller rostas och ätas som ett gott alternativ till ris. Eller användas i gröt, müsli eller bakverk, om du vill undvika gluten.

Läs även:

Trötthet kan bero på inflammation i magen – här är maten som återställer din energi

7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

Här är maten du ska äta – om du vill få i dig gott om antioxidanter

Se vad mer Hälsa har skrivit om nyttig mat