Recept Cecilia Davidsson Foto Eva Hildén
Thaibasilika brukar finnas att köpa i kruka i mataffären. Du kan byta ut den mot vanlig basilika, koriander eller mynta. Gör gärna pannkakssmeten i förväg, förvara kallt tills pannkakorna ska stekas.
Kokospannkakor med thaibasilika
ca 8 pannkakor
20 g thaibasilika
2 dl kokosmjölk
1 dl rismjöl
1 dl havregryn, ev glutenfria
3 ägg
½ tsk örtsalt
2 msk olivolja att steka i
sesamfrön för serveringen
Sojastekt blomkål:
200 g blomkål
1 msk kokosolja
1 msk tamarisoja, ev glutenfri
Sallad:
2 stjälkar blekselleri
1 avokado
½ dl kimchi
1 lime, juice och zest
1 hjärtsalladshuvud
1 knippe thaibasilika
Dressing:
2 msk ljus tahini
½ dl kokosmjölk
½ tsk örtsalt
1 tsk curry
ev ½ tsk kokossocker eller lönnsirap
½ msk äppelcidervinäger
Gör så här:
1. Mixa samtliga ingredienser, förutom fettet, i en blender eller med en stavmixer till en slät smet. Låt smeten vila 10 minuter.
2. Stek pannkakorna på medelhög värme.
3. Sojastekt blomkål: Dela blomkålen i stora buketter. Stek på medelhög värme i kokosolja några minuter. Tillsätt sojan, låt den absorberas. Dra av från värmen, ställ åt sidan till servering.
4. Sallad: Skiva blekselleri, skär avokadon i mindre bitar, blanda tillsammans med kimchi, lime, hjärtsalladsblad och thaibasilkablad i en bunke.
5. Dressing: Vispa samtliga ingredienser till en krämig dressing. Späd eventuellt med lite vatten för lösare konsistens. Håller 1 vecka i kylskåp
6. Arrangera pannkakan på en tallrik, toppa med sallad, blomkål, ringla över dressingen, toppa med sesamfrön.
Per pannkaka inkl tillbehör: 220 kcal • 6 g protein • 16 g fett • 13 g kolhydrater • 3 g fibrer.
(Glutenfri om det är glutenfritt havregryn, mjölkfri)
Vitaminer: C, folat, E, B6, niacin, A Mineraler: Fosfor, magnesium, zink, kalium