11 positiva pandemieffekter

Bland all sorg, ångest, rädsla och oro som pandemin har orsakat kan vi faktiskt skönja en del positivt också – inget ont som inte för något gott med sig. Här är ljusglimtarna som uppstått ur pandemins långvariga mörker.

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Pandemin har lärt oss konsten att tvätta händerna, använda handsprit och hosta i armvecket. Men det finns många andra goda saker som den här svåra tiden har fört med sig! 

1. Vi har hållt oss friskare. 

Gonorré, klamydia, mördarbakterier, hepatit B och C, RS-virus, kräksjuka och vanlig influensa har minskat drastiskt under pandemin. Ett bevis på att det hjälper att tvätta händerna, hålla avstånd och följa Anders Tegnells råd. 

11 positiva pandemieffekter

2. Många av oss har sovit mer och bättre.

En ny studie visar att den globala sömntiden ökade signifikant under 2020. Forskare från Harvard Medical School, Brigham och Women’s Hospital, Kean University och Monash University har analyserat sömnstatistik från användare av appen Sleep Cycle. Man kan konstatera att mängden sömn ökat världen över under pandemin. En stor andel människor som tidigare sov för lite har nu fått den mängd sömn som deras kroppar behöver för att kunna stå emot och bekämpa infektioner bättre.

3. Vi har bakat och lagat mer mat själva.

Nya intressen har fötts när våra vanliga aktiviteter ställts in. Framförallt har vi hållit till i köksregionen under coronaisoleringen. Studier visar att det har bakats som aldrig förr under det senaste året, främst matbröd men även bullar och kakor. Många experimenterar också med nya matrecept och intresset för hemlagad vegomat har ökat stort hos alla som velat boosta sitt immunförsvar under pandemin.  

11 positiva pandemieffekter

4. Vi har blivit hemmafixare.

När vi är hemma mer blir det viktigare att hålla snyggt, välorganiserat och funktionellt runt oss. Och många har äntligen haft tid att ta itu med projekt som länge legat på is. Vi bygger om, bygger ut och renoverar. Inom byggsektorn pratar man om en ”coronaboom”. Det säljs rekordmycket virke, vilket har lett till skenande priser – sedan i fjol har virkespriserna stigit med drygt 50 procent i snitt i Sverige.

5. Vi stressar mindre.

Pandemin har gjort att många tvingats jobba hemifrån. Studier visar att det finns många fördelar med distansarbete. Framförallt slipper man den ständiga kampen mot klockan när man ska pendla till och från arbetet, delta i fysiska möten och så vidare. Många har upplevt en större frihet och bättre balans mellan arbetet och det privata. Livet har blivit lugnare tack vare mer flexibla arbetstider.

6. Luften blev renare.

Reserestriktionerna 2020 medförde att koldioxidutsläppen från flygresor tillfälligt minskade med över 70 procent. Även utsläppen från bilresor har minskat på grund av att så många arbetat hemifrån. Luftföroreningarna sjönk i framförallt världens storstäder.

Det ökade distansarbetet har dessutom medfört enorma fördelar för många företag som kunnat minimera sina resebudgetar. I USA räknar storföretagen med att det nya, flexibla arbetssättet med övervägande digitala möten är här för att stanna. Man kalkylerar med halverade resebudgetar i framtiden. En enorm vinst för både företagen och klimatet! 

11 positiva pandemieffekter

7. Vi är ute mer.

Forskare upptäckte att våra friluftsvanor förändrades under pandemin. Vi var ute mycket mer än tidigare. Vi hittade på nya utomhusaktiviteter och besökte nya platser.

På grund av smittspridningen kunde vi inte längre umgås inomhus. För att ändå kunna ses flyttade vi ut firanden och umgänge med släkt och vänner till parker, gårdar och naturområden. 

– Fler människor som traditionellt inte är naturintresserade visade intresse för naturen, säger Andreas Skriver Hansen, doktor i kulturgeografi, som lett en enkätstudie om människors friluftsvanor under coronapandemin, i en intervju för Sveriges Radio.

8. Brottslighet har minskat.

När världen stängde ner störtdök brottsligheten, skriver Dagens Nyheter. I alla fall i de länder som hade stränga lockdowns. Totalt har brottsligheten minskat med 37 procent i urbana miljöer, enligt en studie som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Nature Human Behavior. Även i Sverige har brottsligheten sjunkit, även om siffran här är betydligt mindre (i Stockholm 13 procent och Malmö 2 procent). De låga siffrorna i Sverige beror troligtvis på att vi inte haft samma hårda nerstängningar som i många andra länder.

11 positiva pandemieffekter

9. Vi har kunnat spara pengar.

Under pandemin har det sparats mycket eftersom vi fått ställa in resande, besök på restauranger, bio, teater, konserter, shoppingrundor och annat som vi normalt sett lägger mycket pengar på. 

-Hushållen har lagt pengar på hög under pandemin. De kan inte åka utomlands och man sparar på vardagstjänster som är svårare att köpa på grund av restriktionerna, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea om rekordsparandet, till Svenska Dagbldet.

10. Hemester innebär att svenska företag går bättre.

Redan förra sommaren lärde vi oss att uppskatta enkelhet och leva mer anspråkslöst på hemmaplan istället för lägga vår semesterkassa på utandsbesök. Vi behöver inte flyga runt halva jordklotet bara för att det är semester. Att så många håller sig på hemmaplan även i år gynnar den svenska hotell- och restaurangnäringen. Svenska företag som lidit svårt under pandemin börjar äntligen se en ljusning i tunneln. 

11 positiva pandemieffekter

11. Vi har blivit mer digitala. 

Möten, socialt umgänge, arbete, fritid, shopping och nöje – allt har skett digitalt under det senaste året. Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet 2020 visar tydligt att svenskarnas användning av internet ökat stort under pandemin. Hemmaarbetare, studenter och även pensionärer har tillbringat mycket tid vid sina datorer under pandemiåret. Forskarna tror att internet kommer att fortsätta spela en viktig roll i människors vardagsliv eftersom vi upptäckt hur praktiskt och tryggt det är att via bildskärmen sköta olika ärenden och bestyr. Resultatet visar också att pensionärer vill fortsätta ägna sig åt digitala aktiviteter även efter pandemin.

 

 

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron

Håll i, håll ut och håll formen med vår hemmaträning

Tröst i coronamörkret