Recept Cecilia Davidsson,ur boken Yogamat för frukost, lunch, middag & treats
Foto Åsa Liffner

Sötpotatisfalafel
4 portioner, ca 12 stycken
½ dl parmesan
2 dl kokt quinoa
3 dl bakad sötpotatis
10 g mynta
2 msk tahinichia (recept nedan)
½ röd chili alt ½ tsk chiliflakes
rivet skal från 1 lime
1 msk fiberhusk
1 tsk örtsalt
1 msk avokado- eller olivolja
svartpeppar från kvarn
Tahinichia, 2–3 portioner
2 msk ljus tahini
4 dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 nypa havssalt
1 urkärnad medjooldadel
3 msk chiafrön
Gör så här:
1. Börja med tahinichian: Mixa tahini med vatten, vanilj, salt och dadel i en blender.
2. Häll tahinimjölken i en glasburk och vispa ner chiafröna. Låt svälla i ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 165°. Riv parmesan.
4. Placera samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa hastigt ihop till en grovkornig konsistens.
5. Forma smeten till 12 stycken bollar, lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till.
6. Ringla över olja och svartpeppar från kvarn. Grädda i ugnen i 25 minuter.
Per portion: 169 kcal, 5 g protein, 6 g fett, 20 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfritt Vitaminer: A, B6, folat, E Mineraler: Fosfor, magnesium, kalcium, kalium