Kall sommarsoppa med gröna ärtor

Här får du recept på en svalkande soppa som passar perfekt som lunch eller en lätt middag. Servera gärna ett gott bröd, smör och ost till om du vill få en lite matigare måltid.

Recept Marie Melchior och Bente Nissen Lundsgaard 
Foto Betina Hastoft och Tia Borgsmidt 

Kall soppa med gröna ärtor

4 portioner 

3 purjolökar
1 bakpotatis
2 msk olivolja
1 liter god grönsaksbuljong
100 g babyspenat
1 knippe mynta
500 g ärtor, tinade
2 1/2 dl crème fraîche, 34 %
salt, peppar
Garnering:
ärtskott
färska ärtor
myntablad

Gör så här
1. Ansa, skölj och skiva purjolöken fint. Skala och tärna potatisen.
2. Värm upp oljan i en gryta. Stek purjolök och potatis på medelvärme i 4–5  ­minuter. Tillsätt buljongen. Lägg på lock och koka i 15–20 minuter.
3. Skölj och grovhacka spenat och myntablad. Spara lite av myntan till garnering.
4. Lägg spenat och myntablad i grytan, tillsätt ärtorna. Värm soppan i 5 minuter.
5. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
6. Toppa soppan med ärtskott, ärtor och mynta.

Recept: spenatsoppa med majstopping

Gul tomatsoppa med sojastekt majs

Grönkålssoppa med spenat och grön curry