Kall sommarsoppa med gröna ärtor

Recept Marie Melchior och Bente Nissen Lundsgaard 
Foto Betina Hastoft och Tia Borgsmidt 

Kall soppa med gröna ärtor

4 portioner 

3 purjolökar
1 bakpotatis
2 msk olivolja
1 liter god grönsaksbuljong
100 g babyspenat
1 knippe mynta
500 g ärtor, tinade
2 1/2 dl crème fraîche, 34 %
salt, peppar
Garnering:
ärtskott
färska ärtor
myntablad

Gör så här
1. Ansa, skölj och skiva purjolöken fint. Skala och tärna potatisen.
2. Värm upp oljan i en gryta. Stek purjolök och potatis på medelvärme i 4–5  ­minuter. Tillsätt buljongen. Lägg på lock och koka i 15–20 minuter.
3. Skölj och grovhacka spenat och myntablad. Spara lite av myntan till garnering.
4. Lägg spenat och myntablad i grytan, tillsätt ärtorna. Värm soppan i 5 minuter.
5. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
6. Toppa soppan med ärtskott, ärtor och mynta.

Recept: spenatsoppa med majstopping

Gul tomatsoppa med sojastekt majs

Grönkålssoppa med spenat och grön curry