Recept: Friterad blomkål med tahiniröra

Som fredagsmys framför tv:n, bufférätt på festen eller som ett mumsig drinktilltugg – den här goda rätten passar till det mesta!

Recept Kristina Eriksson  Foto Åsa Dahlgren

Friterad blomkål med tahiniröra

8 bufféportioner 

700 g blomkål utan stock
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 kallt vatten
lite salt
1 äggvita
5–6 dl rapsolja att fritera i
1 bit vitt bröd
Tahinisås
4 dl turkisk yoghurt
1 dl tahini (sesampasta)
salt och peppar
Servering:
libabröd
inlagda grönsaker

Gör så här
1. Dela blomkålen i bitar.
2. Frityrsmet: Vispa ihop vetemjöl, bakpulver, vatten och salt till en slät smet. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner i frityrsmeten.
3. Värm oljan i en kastrull (som rymmer cirka 1 liter). Lägg i en bit vitt bröd, när brödet är ljusbrunt är det lagom varmt.
4. Doppa blomkålsbitarna i först frityrsmeten och sedan i den heta oljan. Det är enklast med en hålslev. Fritera cirka 3 blomkålsbitar åt gången. Blomkålen är färdig när den fått färg. Ta upp den med en hålslev och låt bitarna rinna av på hushållspapper.
5. Tahinisås: Blanda turkisk yoghurt, tahini, salt och peppar till en sås. Servera blomkålen med tahinisås, libabröd och inlagda grönsaker.

Smördegssnurror med ädelost och timjan

Recept: Panerad squash med creme fraiche-röra