Recept: Krämig risotto med asiatisk kryddning

Den här rätten är ett smakprov ur Cecilia Davidssons nya bok Yogamat för frukost, lunch, middag och treats.

Recept Cecilia Davidsson  Foto Åsa Liffner

Asiatisk risotto

4 portioner

3 dl svart råris
1 lök, röd eller gul
6 cm färsk ingefära
2 x 4 cm färsk gurkmeja
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 citrongräs
2 msk kokosolja
1 msk rostad sesamolja
½ dl äppelcidervinäger
1 liter vatten
2 dl kokosmjölk
1 ½ msk grönsaksbuljong
rivet skal från 1 lime
2 dl gröna ärtor
1 msk tamarisoja
Till servering:
100 g broccoli
1 msk kokosolja
1 gul paprika
½ msk tamarisoja
saft från ½ lime
sesamfrö
färsk koriander

Gör så här:

1. Skölj råriset i en sil tills vattnet är klart. Skala och hacka löken. Skala och finhacka ingefära, gurkmeja och vitlök.
2 Finhacka chilin. Banka citrongräset i den nedersta ändan och avlägsna det yttersta bladet, finhacka sedan.
3. Hetta upp kokosolja och sesamolja i en kastrull, stek löken på medelhög värme tills den mjuknat.
4. Tillsätt ingefära- och vitlöksblandning, rör runt, låt allt mjukna i värmen utan att brännas.
5. Tillsätt äppelcidervinäger och när den kokat ner, tillsätt råriset och vattnet. Koka upp, sjud i 30 minuter på medelhög värme.
6. Tillsätt därefter kokosmjölk, grönsaksbuljong, limeskal, gröna ärtor och tamari, koka upp och vänd runt så att alla smaker blandas.
7. Stek hyvlad broccoli hastigt i en stekpanna med kokosolja. Stek därefter skivad gul paprika i samma panna, vänd runt i tamari och limesaft.
8. Servera din risotto med broccoliblandningen, toppa med sesamfrön och färsk koriander.

Per portion: 526 kcal, 12 g protein, 26 g fett, 59 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfritt, mjölkfritt, antioxidantrikt
Vitaminer: C, B6, niacin, A, B1, folat
Mineraler: Fosfor, magnesium zink, selen, järn

Recept: Frasig sötpotatisfalafel med parmesan

Recept: Nyttiga italienska rätter

Mindre avokado, mer asiatiskt!