Krämig risotto med asiatisk kryddning – smakrikt och mättande

Risotto är en favoriträtt hos många som kan varieras på många olika sätt. Här har vi kryddat med asiatiska smaker, resultatet blir en krämig, smakrik risotto som passar bra till både lunch och middag.

Recept Cecilia Davidsson
Foto Åsa Liffner

Den här rätten är ett smakprov ur Cecilia Davidssons bok Yogamat för frukost, lunch, middag och treats.

Asiatisk risotto

4 portioner

3 dl svart råris
1 lök, röd eller gul
6 cm färsk ingefära
2 x 4 cm färsk gurkmeja
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 citrongräs
2 msk kokosolja
1 msk rostad sesamolja
½ dl äppelcidervinäger
1 liter vatten
2 dl kokosmjölk
1 ½ msk grönsaksbuljong
rivet skal från 1 lime
2 dl gröna ärtor
1 msk tamarisoja

Till servering:
100 g broccoli
1 msk kokosolja
1 gul paprika
½ msk tamarisoja
saft från ½ lime
sesamfrö
färsk koriander

Gör så här:

  1. Skölj råriset i en sil tills vattnet är klart. Skala och hacka löken. Skala och finhacka ingefära, gurkmeja och vitlök.
  2. Finhacka chilin. Banka citrongräset i den nedersta ändan och avlägsna det yttersta bladet, finhacka sedan.
  3. Hetta upp kokosolja och sesamolja i en kastrull, stek löken på medelhög värme tills den mjuknat.
  4. Tillsätt ingefära- och vitlöksblandning, rör runt, låt allt mjukna i värmen utan att brännas.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger och när den kokat ner, tillsätt råriset och vattnet. Koka upp, sjud i 30 minuter på medelhög värme.
  6. Tillsätt därefter kokosmjölk, grönsaksbuljong, limeskal, gröna ärtor och tamari, koka upp och vänd runt så att alla smaker blandas.
  7. Stek hyvlad broccoli hastigt i en stekpanna med kokosolja. Stek därefter skivad gul paprika i samma panna, vänd runt i tamari och limesaft.
  8. Servera din risotto med broccoliblandningen, toppa med sesamfrön och färsk koriander.

Per portion: 526 kcal, 12 g protein, 26 g fett, 59 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfritt, mjölkfritt, antioxidantrikt
Vitaminer: C, B6, niacin, A, B1, folat
Mineraler: Fosfor, magnesium zink, selen, järn

Du kanske även gillar:

Mexikanska raw food-wraps med hembakade tortillabröd

Friterad blomkål med tahiniröra

Grillad potatis med örtolja

Här hittar du alla våra vegorecept