Recept Cecilia Davidsson
Foto Åsa Liffner
Den här rätten är ett smakprov ur Cecilia Davidssons bok Yogamat för frukost, lunch, middag och treats.
Asiatisk risotto
4 portioner
3 dl svart råris
1 lök, röd eller gul
6 cm färsk ingefära
2 x 4 cm färsk gurkmeja
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 citrongräs
2 msk kokosolja
1 msk rostad sesamolja
½ dl äppelcidervinäger
1 liter vatten
2 dl kokosmjölk
1 ½ msk grönsaksbuljong
rivet skal från 1 lime
2 dl gröna ärtor
1 msk tamarisoja
Till servering:
100 g broccoli
1 msk kokosolja
1 gul paprika
½ msk tamarisoja
saft från ½ lime
sesamfrö
färsk koriander
Gör så här:
- Skölj råriset i en sil tills vattnet är klart. Skala och hacka löken. Skala och finhacka ingefära, gurkmeja och vitlök.
- Finhacka chilin. Banka citrongräset i den nedersta ändan och avlägsna det yttersta bladet, finhacka sedan.
- Hetta upp kokosolja och sesamolja i en kastrull, stek löken på medelhög värme tills den mjuknat.
- Tillsätt ingefära- och vitlöksblandning, rör runt, låt allt mjukna i värmen utan att brännas.
- Tillsätt äppelcidervinäger och när den kokat ner, tillsätt råriset och vattnet. Koka upp, sjud i 30 minuter på medelhög värme.
- Tillsätt därefter kokosmjölk, grönsaksbuljong, limeskal, gröna ärtor och tamari, koka upp och vänd runt så att alla smaker blandas.
- Stek hyvlad broccoli hastigt i en stekpanna med kokosolja. Stek därefter skivad gul paprika i samma panna, vänd runt i tamari och limesaft.
- Servera din risotto med broccoliblandningen, toppa med sesamfrön och färsk koriander.
Per portion: 526 kcal, 12 g protein, 26 g fett, 59 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfritt, mjölkfritt, antioxidantrikt
Vitaminer: C, B6, niacin, A, B1, folat
Mineraler: Fosfor, magnesium zink, selen, järn
Du kanske även gillar:
Mexikanska raw food-wraps med hembakade tortillabröd
Friterad blomkål med tahiniröra
Här hittar du alla våra vegorecept