5 fördelar med att vara vegetarian

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Vissa väljer vegetarisk mat av hälsoskäl, andra av miljöskäl eller etiska och religiösa anledningar. Medan många av oss helt enkelt tycker att det är den godaste maten man kan äta. 

1. Du får bättre hälsa.

Amerikanska studier har visat att livet kan förlängas med upp till 13 år om man ersätter köttet på tallriken med mer grönsaker och frukt! 
Vegetarisk kost kan sänka blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom samt vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket. Vegetabilier innehåller lagom mycket protein (gäller speciellt ärtor, bönor och linser), litet fett samt mycket fibrer. De är dessutom rika på många vitaminer och andra ämnen som måste finnas i en fullvärdig kost.
Det är en myt att man måste äta kött för att kroppen ska få i sig tillräckligt med protein. En vegetarisk kost är minst lika näringsrik för kroppen som blandkost. Linser, böner, quinoa, quorn och så vidare är väldigt rikt på protein och vitaminer.

2. Du skonar djur och natur. 

Köttindustrin är en av de värsta miljöbovarna! För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid.
Dessutom krävs minst tio gånger mer mark för köttproduktion jämfört med odling av vegetabilier – 1 000 kvadratkilometer kan ge cirka 2 800 kilo vegetarisk mat men bara cirka 28 kilo kött. Så för klimatets skull borde vi alla gå över till grön kost NU!
Djurhanteringen är också en anledning till att många väljer en köttfri kost. Man vill inte bidra till att djur växer upp under vidriga förhållanden för att sedan slaktas och bli mat. 

3. Du får i dig renare mat 

Kött, fisk och fågel kan innehålla miljögifter och tungmetaller som de flesta vegetabilier saknar. Om vi får i oss för mycket tungmetaller kan vi drabbas av hälsobesvär. Välj alltid ekologiska, gärna biodynamiskt odlade, grönsaker och frukt. Genom att äta ren, naturlig mat minskar du ansamlingen av gifter och slaggämnen i kroppen vilket stärker din kropp och ger bättre hälsa.   

4. Du sparar pengar.

Priset på kött, fisk och fågel är betydligt dyrare än rotfrukter, grova grönsaker, linser och bönor, som är både mättande och goda. Genom att köpa säsongens grönsaker (t.ex. vitkål, rödbetor, morötter), bönor, säd eller nötter istället för kött, kan man sänka sina matkostnader och samtidigt höja näringskvalitén.

5. Du blir piggare och mindre däst efter maten.  

Animaliska produkter kan vara svårsmälta för våra magar, vilket gör att vi känner oss dästa och slöa efter en bastant köttmiddag. Grönsaker ger inte samma trötthet men mättar lika bra på grund av det fiberrika innehållet. Dessutom får man en uppiggande vitaminkick av en god vegomiddag. 

 

Ost – klimatsmart eller miljöbov?

Mer grönt, mindre smärta

Kickstarta din vegovardag – med den nya gröna kostcirkeln!