Frisören tipsar: Så får du ditt gråa hår att glänsa vackert

Det silverfärgade håret tog sig in på catwalken i mitten av 2010­-talet och är här för att stanna! Var stolt över dina gråa strån och ge dem lite extra omsorg!

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Här får du de bästa proffstipsen för ett flott grått hår! Maria Hellström, frisörmästare som driver den gröna hårsalongskedjan Green Heads i Stockholm, reder ut problemen som grått hår kan orsaka och hjälper dig att få en glänsande kalufs att vara stolt över.

Varför blir håret grått?

När och hur mycket grått hår vi får ligger i våra gener. Det är alltså inte så mycket mer att göra åt än att acceptera och älska eller förneka och färga över det. Hårets pigment heter melanin och produceras i hårsäcken och fyller hårstrået inuti. När melaninet slutar produceras blir strået ihåligt och därmed vitt eller grått. Det förlorar sitt naturliga smörjmedel och därför upplever många att håret blir mer oregerligt och pinnigt när det tappar sitt pigment.

LÄS ÄVEN: Friskare hårbotten: Expertens effektiva 4-stegsprogram

I vilken ålder kommer de gråa stråna?

För många kommer de första grå stråna runt trettioårsåldern, men det kan naturligtvis variera stort. För en del kommer det tidigare och andra får knappt några gråa hår alls. Det sägs även att man kan bli gråhårig över en natt om man utsätts för en extrem chock eller liknande. Jag har hört att det stämmer, men aldrig själv träffat på någon som råkat ut för det, så jag vet ärligt talat inte om det bara är en skröna.

Hur tar man bäst hand om sitt gråa hår?

Hårets pigment, melaninet, är vårdan­de och smörjer håret. När det slutar att produceras behöver du tillsätta mer fett och fukt till håret än tidigare. Jag tipsar många av mina gråhåriga kun­der att sluta med schampo, och i stort sett alla blir väldigt nöjda när de inser att det faktiskt räcker att tvätta håret med balsam. Då slipper håret utsättas för uttorkande tensider, som ofta förekommer i schampo.

LÄS ÄVEN: Så får du friskare hår efter klimakteriet – stärk svallet inifrån och ut

Behöver man hantera grått hår annorlunda?

Som frisör upplever jag ofta att man inte anpassar sina produkter efter att håret blivit grått utan kör på med det man är van vid. Men precis som en åldrande hud behöver mer återfukt­ning gör även håret det. Du behöver göra inpackningar oftare, byta din hårolja till en fetare variant eller kanske helt gå över till balsam­ metoden.

Är det fortfarande trendigt med grått hår?

Jag tycker att trendrapporterna varje år försöker styra bort trenden med grått och silverfärgat hår, men utan att lyckas. Vi har väldigt många kunder som vill ha kalla resultat vid färgning och blekning, så jag skulle säga att den trenden är här för att stanna. Och en kvinna som låter sitt naturliga gråa hår träda fram och bär det med stolthet är fantastiskt vacker, tycker jag.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Testa balsammetoden!

När du använder vanligt schampo med starka rengörande ingredienser tvättar du bort hårets naturliga fett. Det kan leda till torrt och frissigt hår. När du tvättar med bara balsam bevaras däremot de vårdande och mjukgörande oljor som skapas i hårbotten och bidrar till ett friskt och glänsande hår.

Så här gör du:

  1. Välj ett balsam med naturliga ingredienser.
  2. Massera noga in hårbotten i cirka två minuter för att lösa upp smutsen.
  3. Se till att endast massera i själva hårbotten, ”mellan” hårstråna. Gnugga inte – det sliter istället för att vårda. Massera försiktigt ut i topparna.
  4. Skölj ur med ljummet vatten och avsluta kallt – eftersom varmt vatten öppnar fjällen på hårstråna, medan kallt vatten sluter dem igen.
  5. Tänk på att blött hår är mer ömtåligt än torrt. Vänta därför med att stajla håret tills det är näst intill helt torrt.
Knepen som ger dig glänsande och vackert grått hår

Ska du prova balsammetoden? Prova ”Citrus & neroli detangler” – ett lätt ekologiskt balsam som reder ut och vårdar utan att tynga ner håret. Innehåller bara naturliga vegetabiliska oljor som tillför näring och har en underbart uppiggande doft från essentiella oljor från citrus och neroli, från John Masters Organics, 269 kr/237 ml, www.lyko.se

Knepen som ger dig glänsande och vackert grått hår

Ge ditt gråa hår lite extra omsorg med regelbunden inpackning. ”Hair therapy” innehåller eteriska oljor av tea tree, lavendel och citrongräs och har en närande, återfuktande och mjukgörande effekt. Passar särskilt bra till torrt och sprött hår samt torr hårbotten, från Maria Åkerberg, 149 kr/125 ml, www. skincity.se

Knepen som ger dig glänsande och vackert grått hår

En hårolja är ett superbra komplement för att smörja ett grått hår som många gånger är lite strävt och stickigt. ”Hair oil de luxe”, en tunn olja med arganolja, fikonfrö- och broccolifröolja, som snabbt absorberas av håret, som varken blir tungt eller fett, från Loelle, 399 kr/40 ml, www. svenskhalsokost.se

Knepen som ger dig glänsande och vackert grått hår

För dig som vill kyla ner dina guldblonda slingor finns det här handgjorda ekologiska silverschampot som dämpar och neutraliserar gula toner. Ger dessutom håret både lyster, glans, fyllighet och form, 349 kr/330 ml, www.brunspro- ducts.com

Knepen som ger dig glänsande och vackert grått hår

Välj ett schampo utan starka sulfater som är skadliga för både hårets eget fett och våra vatten. ”Superfood shine shampoo” baseras på naturliga rengöringstensider från socker och kokosnöt och rengör varsamt hår och skalp. Här finns också proteiner från baobabträdet som ger håret lyster och styrka, från Evolve, 165 kr/250 ml, www.jordklok.se

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter