Recept: Avokadosticks med dippsås

Spröda avokadosticks med en läcker dippsås med mynta, koriander och chile. De här frestande frasiga avokadosnacksen kan man inte få nog av. De är dessutom gluten- och mjölkfria.

Recept: Mia Eckhoff och Irina Smit
Foto: Linda Krabberød

Avokadosticks, 4 snacksportioner

2 lagom mogna avokador
1 dl kikärtsmjöl – eller någon annan sorts mjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrö
1 tsk chilipulver
1⁄2 tsk salt
1⁄2 dl mandelmjölk – eller vanlig mjölk
2 msk rostad sesamolja

Mynta- och korianderdipp

2 dl blötlagda cashewnötter
2 limefrukter, saften 
1 knippe mynta
1 röd chili
1 bunt koriander
1 tsk agavesirap eller honung
lite salt

Gör så här:

1. Skär avokadon i lagom tjocka skivor, ca 1 cm tjocka. Häll kikärtsmjölet i en skål. Häll sedan mandelmjöl, sesamfrön och kryddor i en annan skål. Häll mjölk och sesamolja i en tredje skål.
2. Doppa avokadoskivorna först i mjölet, sedan i mjölkblandningen och sist i blandningen med mandelmjöl och kryddor. Se till att hela skivan är täckt. Lägg sedan skivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek på grillen (eller i ugnen på 200 grader) i 20 minuter. Vänd dem efter 10 minuter. Låt svalna helt innan de ska ätas för absolut sprödast konsistens.
3. Häll alla ingredienser till dippen i en mixer och kör tills den är krämig och tjock.

Tips! Dippen är också ett perfekt tillbehör till andra rätter.

Näringsinnehåll/portion:
562 kcal / 16 g protein / 46 g fett, 19 g kolhydrater / 9 g fibrer
Glutenfri, rik  på vitamin E folat, magnesium, järn fosfor, zink, B6.