Bästa tipsen mot getingstick

Getingar kan vara en riktig sommarplåga som förstör våra trädgårdskalas och skapar panik på picknicken. De är som mest aktiva – och aggressiva – i augusti. Här är tipsen som hjälper om oturen är framme och någon får ett stick.

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Getingstick gör ont och i vissa fall kan de leda till allergiska reaktioner. De vanligaste symtomen är en stark och pulserande smärta på stickstället, som sedan blir rött och svullet, svider och kliar. Här är tipsen som lindrar besvären direkt. 

Viktiga små plågoandar

Getingar är viktiga för naturens kretslopp eftersom de pollinerar bär, frukt, blommor och andra växter. De är också nyttodjur för att de fångar skadedjur och larver. 

1. Ta bort gadden. 

Om gadden efter getingen sitter kvar, skrapa försiktigt bort den med nageln eller en kniv eller använd pincett. Gadden har nämligen en giftblåsa som kan fortsätta spruta in gift i huden under någon minut, även om getingen inte sitter kvar. 

2. Bort med giftet!

Sätt en en lätt fuktad sockerbit på stickstället under cirka en halvtimme. Då sugs giftet bort. Gör detta omedelbart. En gulbrun fläck kommer att bildas på sockerbiten av getingens gift.

3. Kyl ner och stoppa svullnaden.

Linda in några isbitar eller en kylklamp i en servett eller handduk och håll på stället där getingen stuckit. Det hjälper till att lindra smärtan och minska svullnaden. Du kan också använda kylbalsam som finns receptfritt på apotek. Och kallt vatten, förstås.

4. Lindra smärta och klåda. 

Badda sticket med alsolsprit eller stryk på alsolgel. För att lindra smärtan kan du gnida stickstället med en fuktad tablett med acetylsalicylsyra (t ex Magnecyl, Bamyl eller Ipren). Eller krossa tabletten, strö pulvret på sticket och fäst ett plåster över. Tvätta bort resterna av tabletten när smärtan klingat av.
Det finns dessutom lokalbedövande salvor på apoteket som är receptfria. Du kan också prova aloe vera-gel som lugnar irriterad hud. Ett annat knep är att gnida en rå lökhalva på sticket. 

5. Plåstra om dig.

Sätt på ett plåster på stickstället för att förhindra att du kliar sönder huden och får en infektion. 

Sök vård om…

* Du har blivit stucken i munnen.
* Du är allergisk mot getingstick, bistick eller humlestick och har blivit stucken. Du ska ta eventuella ordinerade läkemedel direkt efter sticket.
* Du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.
* Svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar. 

Tips för att undvika getingstick

Drick aldrig direkt ur en burk eller flaska som stått ute ett tag och där en geting kan ha krupit in. 

Undvik att gå barfota i gräset. 

 Var vaksam vid platser där getingar gärna bygger bo – ihåliga träd, häckar, stengärden, murar och så vidare.

– Undvik blommiga och frägglada kläder som getingar gärna dras till.

 

 

 

 

 

Här är våra vanligaste fobier

Är du redo att äta myror?