Recept: Våfflad tofu med feta-betor

Våffeljärn kan man använda till mycket mer än bara våfflor. Tofun får en roligare form och matchas med bakade rödbetor och en fetaost-variant.

Recept Lina el Kott Helander och Sanna el Kott Helander
ur boken ”Ät färg, spring berg” 

Våfflad tofu med feta-betor 

4 portioner

Belugalinssallad
4 rödbetor
1 ½ msk olivolja
1 msk agavesirap
ett knippe grönkål
1 msk kokosolja
en näve pekannötter
4 dl belugalinser
8 dl vatten
2 krm mald nejlika
1 ½ msk balsamvinäger
2 msk olivolja
en skvätt citronjuice
500 g fast tofu
3 tsk tamarisoja
2 tsk lönnsirap
peppar
Vegansk fetaost
5 dl naturella cashewnötter eller mandlar (blötlagda i 8 timmar)
2 probiotikakapslar (innehållet)
ca 1–2 dl ljummet vatten
två nypor salt
½ citron, juicen

Gör så här:

1. Tvätta rödbetorna, behåll skalet på. Lägg på en plåt och baka i ugnen i 50 minuter, 175 grader. Låt svalna något innan du skalar dem.
2. Skär dem i bitar, sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Klicka på fetaost, ringla över olivolja och agavesirap, baka i 15 minuter. Lägg på nötterna de sista 5 minuterna.
3. Massera grönkålsbladen med kokosolja.
4. Koka linserna med vatten, kryddor, balsamvinäger, olja och citron i 20 minuter.
5. Skär tofun i smala filéer. Marinera i tamarisoja, lönnsirap och peppar.
6. Hetta upp ett våffeljärn och våffla filéerna.
7. Mixa cashewnötterna, innehållet i probiotikakapslarna och vattnet i en höghastighetsmixer till en slät, tjock massa. Vill du göra yoghurt tillsätter du bara mer vatten. Häll i en skål och täck med plastfolie.
8. Låt stå på en varm plats i minst 24 timmar. När jäsningen är igång blir massan bubblig. När den smakar lite syrligt är den färdig. Blanda då i citron och salt. Fetaosten är även god att blanda med färska örter och bre på en smörgås eller toppa fruktsalladen med.

Per portion: 879 kcal, 47 g protein, 43 g fett,
66 g kolhydrater, 13 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrikt
Vitaminer: Folat, B6, E, niacin, B1
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn,
kalium

Tofu garam masala

Rödbetssoppa med japansk twist

Färskoströra med rödbeta