Rödbetsrosor charmar de flesta och är kul att göra! Den här rödbetsfyllningen är söt och kraftfull i smaken och väldigt vacker. En perfekt paj att bjuda dina gäster på.
Recept av Lina el Kott Helander och Sanna el Kott Helander ur boken ”Ät färg, spring berg”
Gluten- och laktosfri rödbetspaj med vackra rosor
4 portioner
Pajskal
1 pkt kokta kikärtor
3 msk mandelmjöl
2 msk olivolja
en näve solroskärnor
salt
Fyllning
2 råa rödbetor
4 kokta rödbetor
150 g fast tofu
150 g silkestofu
1 dl rödbetsjuice
1 dl kikärtsmjöl
1 dl kokosmjölk, endast det feta i burken
1 päron
1 msk rosmarin
1 tsk havssalt
peppar
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en näve valnötter
några betor i olika färg till rosor
Gör så här:
1. Pajskal: Mixa allt slätt och tryck ut i en pajform med händerna.
2. Grädda i ugnen på 200 grader i 10–15 minuter. Den ska få lite färg.
3. Skala de råa rödbetorna och riv dem.
4. Mixa sedan råa och kokta rödbetor med silkestofu, rödbetsjuice, kikärtsmjöl, kokosmjölk, päron, rosmarin, salt och peppar till en slät smet.
5. Hacka lök, vitlök och valnötter och blanda i smeten. Fyll pajskalet.
6. Skala de andra betorna, använd mandolin för att göra tunna skivor.
7. Lägg skivorna på varandra, dela dem på mitten till halvmånar. Lägg några omlott i en rad, rulla ihop till en ros.
8. Håll i ordentligt med fingrarna, tryck sedan ner rosen i pajfyllningen så håller den ihop. Fortsätt tills du är nöjd med mängden rosor.
9. Ringla på lite olivolja, strö över flingsalt och grädda i ugnen i ca 30 minuter på 175 grader.
TIPS!
Lägg några små grönkålsblad runt rosorna de sista minuterna så blir blommorna ännu finare.
Per portion: 516 kcal, 19 g protein, 28 g fett, 40 g kolhydrater, 13 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: Folat, E, B6, niacin
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, selen, järn
Fler härliga vegorecept från Hälsa:
Sommarsallad med grillad sparris
Grillad paprika med grönsaksfyllning
Här hittar du alla våra recept