Tips för en lugnare jobbstart efter semestern

Rivstarta på jobbet efter sommarens lata dagar? Nej, för att hjärnan ska hinna med måste vi vänja oss successivt och behålla de goda vanor vi skaffat oss under semestern.

Text Louise Örvell  Foto Getty Images

Semestern är slut och det är dags att gå tillbaka till jobbet. Motivationen tryter och det tar emot.

Du kanske har gjort precis vad som faller dig in och plöts­ligt ska du passa tider och gå upp tidigt på morgnarna. Lata dagar i hängmattan och spontana utflykter är ett minne blott. Verkligheten har kommit ikapp och nu fylls dagarna av plikter och tungt ansvar. Hur ska man få motivation att börja jobba igen, hur ska vi tänka för att få en så bra jobb­start som möjligt?

— Jag tror inte att det är bra att rivstarta. Ta det lite lugnt i början och unna dig en inledningsfas så att du vänjer dig successivt. Svårigheten med att komma tillbaka till jobbet handlar ofta om att gå från en tillvaro där du har tänkt ”jag vill”, till ”jag måste”. Hur mycket motivation du har handlar också mycket om hur du har tagit hand om dig på semestern. Har du fått en balans mellan vila, motion och aktivi­teter så har du bättre förutsättningar för att klara jobbhöstens påfrestning­ar, enligt Kjell Enhager som är coach inom näringsliv, kultur och idrott. Här är hans bästa tips för att mjukstarta på jobbet och behålla semesterlugnet.

1.Ta det lugnt

För att få en så bra jobbstart som möjligt är det bra att dra ner på aktiviteterna och inte planera så mycket på kvällarna och helgerna. Fortsätt med de goda vanorna du har skaffat dig under semestern. Om du till exempel har börjat yoga eller meditera, fortsätt med det! Tillåt dig själv att ta det lite lugnt och sänk kraven på dig själv.

2. Skapa arbetsglädje

Byt ”det går inte”-tänket mot ”det här är kul!” Då får du in mer glädje i arbetet. Efter arbetsdagens slut kan du fråga dig följande: Vad gjorde jag bra idag och vad lärde jag mig? Då är det lättare att hålla  motivationen uppe.

3. Tänk rätt

Om du inte är uppmärksam på dina tankar är det lätt att hamna i leda och tänka ”Jag orkar inte det här, och det är så tråkigt”. Om vi under flera dagar i rad upplever att orken tryter eller att vi tycker att jobbet är tråkigt så blir det en sanning. Som jag ser det så jobbar hjärnan med generaliseringar, säger Kjell Enhager. Uppfattningen blir då att det alltid är tråkigt på jobbet.

4. Förändring kan behövas

Om ångesten är så stark när du är tillbaka på jobbet att du inte kan värja dig så måste du ta det på allvar och fundera på varför du känner som du gör och göra något åt det. Då behöver du få till en förändring.

5. Fundera över dina mål

En annan aspekt kan vara att du under semestern kommit på att du vill byta jobb. Du har stressat ner och fått tid att tänka över din arbetssituation i lugn och ro.
— Att känna ett syfte och en mening med sitt jobb är viktigt. Vi behöver känna att vi tillhör något större och gillar miljön vi vistas i. Gör vi inte det så ligger tanken att byta jobb nära till hands. För att hitta rätt typ av jobb ska du fundera över dina yttre och inre mål. De yttre målen är lön, arbetsdagar och tid. De inre målen är hur du vill må. Vad är viktigt, vad vill du lära dig i ditt nya jobb? Vad skulle du vilja jobba med om du tvingades betala för det? När vi verkligen har hamnat rätt så tänker vi inte på att vi jobbar. Nästa steg är att fundera på vad du behöver göra för att få ett nytt jobb. Om du har sett målet är det lättare att nå det, säger Kjell Enhager.

Semesterbilder, småprat och squats förgyller hösten!

Mobbning orsak till den sjuka jobbstressen

Snuva dina tankevirus