Torr och kliande hårbotten? Här är de vanligaste orsakerna

Torr hårbotten drabbar många av oss och kan orsakas av olika saker – allt från vitaminbrist till för flitigt tvättande. Här är de vanligaste orsakerna – och tipsen som kan lindra besvären.

Text Eva Boholm 
Foto Getty Images

Har du väldigt torr och flagande hårbotten som kliar, svider och ömmar? Du har kanske försökt att behandla med mjällschampo men märker ingen skillnad? Då har din hårbotten förmodligen blivit uttorkad och den naturliga fuktbalansen har rubbats.

Torr hårbotten är vanligt och kan orsakas av olika saker – allt från vitaminbrist till för flitigt tvättande.

I hårbotten finns många talg- och svettkörtlar, så när huden där blir irriterad uppstår en trivsam miljö för olika svamp- och bakteriearter. När du kliar och irriterar den känsliga huden ytterligare är risken för infektioner stor. Här är några av de vanligaste orsakerna till att det kliar och svider.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter

Kemikalier och starka ämnen

Den som är flitig användare av hårprodukter som gelé, mousse, vax, spray, toning, permanentfärg osv får ofta problem. Även ett starkt parfymerat och uttorkande schampo kan torka ut hårbotten. Undvik sådana produkter så länge du känner av besvär från hårbotten. Byt sedan till ekologiska och naturliga produkter som ofta är snällare mot huden.

Överdrivet tvättande

Om du tvättar håret väldigt ofta är risken stor att du tvättar bort hårbottens naturliga fett som skyddar och smörjer huden. Likaså om du tvättar håret i väldigt varmt vatten och med ett uttorkande schampo. Dra ner på duschandet – och på vattentemperaturen när du duschar! Tänk också på att föning är starkt uttorkande och bör undvikas om du har torr hårbotten. Undvik schampo som innehåller uttorkande sulfater. Detta tillsätts ofta för att schampot ska löddra.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter? Så får du ett friskare svall

Solexponering

Har du vistats mycket i solen utan keps på huvudet? Då kan huden på hjässan ha blivit bränd och uttorkad. Flagande och sveda blir resultatet. Tips: Välj milda hårvårdsprodukter så länge du har besvär och skydda dig mot solens UV-strålar när du är ute!

Vitaminbrist

Har du slarvat med maten och inte fått i dig tillräckligt med näringsämnen? Brist på vissa vitaminer kan ge klåda och torr hårbotten. Se till att du får i dig nyttig mat med hälsosamma fetter och mycket frukt och grönsaker.

Ålder

Hormonella förändringar gör att huden blir torrare, även på hjässan. Produktionen av naturliga oljor minskar och resultatet blir torrare hud över hela kroppen. Ett tips är att massera in en hårolja – gärna med lugnande aloe vera – i hårbotten.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin

Hudsjukdom

Mjälleksem eller så kallad seborroiskt eksem kan göra att hårbotten svider, kliar och blir röd. Svampinfektion, t ex ringorm , kan ge runda, torra och fjällande fläckar med håravfall och klåda i hårbotten. Psoriasis är en inflammatorisk sjukdom som ofta ger kliande röda utslag i hårbotten. Rådgör med en läkare om du misstänker att en hudsjukdom eller inflammation/infektion är upphovet till dina besvär. 

Mjäll eller ”bara” torr hårbotten?

Mjäll ger stora, feta eller olja, väl synliga flagor som sitter fast i hår eller hårbotten. Orsakas ofta av en svampinfektion. Behandlas med speciella produkter mot mjäll.

Torr hårbotten ger små, helt torra flagor som liknar dammkorn. Orsakas ofta av miljömässiga eller livsstilsmässiga faktorer som bidrar till rubbad fuktbalans i kroppen. Behandlas med milda, oparfymerade och återfuktande produkter.

Källa: Kry.se, 1177.se

LÄS ÄVEN: Så får du ditt gråa hår att glänsa vackert