Pasta med kryddiga kikärtor och röd paprika

Söker du en pastarätt som går hem hos de flesta, även de som inte är vegetarianer? Här får du recept på en fyllig och färgstark pastasås med läckra små kryddiga kikärtor.

Recept och foto Marisa Alvarsson

Kryddig kikärtspasta med röd paprika 

4 portioner 

Recept: Kryddig kikärtspasta med röd paprika

Kryddiga kikärtor:
1 burk kikärtor
2 tsk olivolja
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk lökpulver
1 nypa salt
nymald svartpeppar
Pastasås:
12 plommontomater
4 st konserverade rostade paprikor
1 näve färsk basilika
2 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
stjälkarna av 2 vårlökar
1 tsk kokossocker eller råsocker
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
2 msk balsamicovinäger
salt och peppar
Pasta:
5 dl linstagliatelle eller sötpotatispasta
1 näve babyspenat

Gör så här:

1. Kryddiga kikärtor: Skölj kikärtorna, blanda med olja och alla kryddor i en bunke.
2. Sprid ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper så att de har lite mellanrum mellan varandra. Rosta i ugnen, 200°, 30 minuter. Låt kikärtorna svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt för krispigare resultat.
3. Pastasås: Värm ugnen till 180°
4. Hacka tomaterna och lägg dem i en stor ugnsform tillsammans med salt och peppar, baka i 10 minuter.
5. Skala och hacka vitlök och lök, lägg dem i ugnsformen. Ringla över olivoljan, baka i ytterligare 10 minuter.
6. Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull. Tillsätt pastan, koka enligt anvisningen på förpackningen.
7. Ta ut ungsformen och låt den svalna något.
8. Skölj paprikorna, lägg i en mixer tillsammans med de bakade grönsakerna, örter, socker och vinäger, mixa nästan helt slätt.
9. Toppa pastan med såsen, servera med kikärtor och spenat.