Recept: Kryddig kikärtspasta med röd paprika

Recept och foto Marisa Alvarsson

Kryddig kikärtspasta med röd paprika 

4 portioner 

Recept: Kryddig kikärtspasta med röd paprika

Kryddiga kikärtor:
1 burk kikärtor
2 tsk olivolja
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk lökpulver
1 nypa salt
nymald svartpeppar
Pastasås:
12 plommontomater
4 st konserverade rostade paprikor
1 näve färsk basilika
2 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
stjälkarna av 2 vårlökar
1 tsk kokossocker eller råsocker
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
2 msk balsamicovinäger
salt och peppar
Pasta:
5 dl linstagliatelle eller sötpotatispasta
1 näve babyspenat

Gör så här:

1. Kryddiga kikärtor: Skölj kikärtorna, blanda med olja och alla kryddor i en bunke.
2. Sprid ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper så att de har lite mellanrum mellan varandra. Rosta i ugnen, 200°, 30 minuter. Låt kikärtorna svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt för krispigare resultat.
3. Pastasås: Värm ugnen till 180°
4. Hacka tomaterna och lägg dem i en stor ugnsform tillsammans med salt och peppar, baka i 10 minuter.
5. Skala och hacka vitlök och lök, lägg dem i ugnsformen. Ringla över olivoljan, baka i ytterligare 10 minuter.
6. Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull. Tillsätt pastan, koka enligt anvisningen på förpackningen.
7. Ta ut ungsformen och låt den svalna något.
8. Skölj paprikorna, lägg i en mixer tillsammans med de bakade grönsakerna, örter, socker och vinäger, mixa nästan helt slätt.
9. Toppa pastan med såsen, servera med kikärtor och spenat.

Recept: Nyttiga italienska rätter

Pasta à la bolognese

Sötpotatis med kryddiga kikärtor och äppeltsatsiki