Recept: Glutenfri pizza med brysselkål och rödbeta

Text och foto: Marisa Alvarsson

Glutenfri pizza med brysselkål och rödbeta

4 portioner

Topping:
250 g färsk brysselkål
4 msk pesto plus extra att klicka över den färdiga pizzan
2 medelsmå förkokta rödbetor
4 dl grönkål
18 urkärnade gröna oliver
olivolja
salt och peppar
3-4 msk pinjenötter
Glutenfri pizzabotten
225 g glutenfri mjölmix (Vi använde Laila’s Mjölmix)
20 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 1/2 tsk torrjäst
1 1/2 tsk lönnsirap
1 1/4 dl vatten
1 dl mandelmjölk
2 tsk olivolja (till degen)
2 msk olivolja (för balplåten)

Gör så här:

1. Topping: Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, skölj och ansa brysselkålen, dela dem i halvor. Klyfta eller dela rödbetorna i bitar. Lägg brysselkål och rödbetor på ugnsplåten, ringla över olivolja. Baka i ugnen, 200° i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och allt fått fin färg.
2. Skölj och hacka grönkålen, stek den mjuk i lite olivolja, sätt åt sidan.
3. Pizzabotten: Blanda alla torra ingredienser utom torrjästen i en bunke. Värm vatten och mandelmjölk till 37°, blanda med lönnsirap, olivolja och torrjäst. Tillsätt ca 2 1/2 dl av de torra ingredienserna, blanda om. Låt blandningen stå och jäsa i ca 30 minuter tills den är bubblig och fluffig.
4. Blanda med resten av de torra ingredienserna, knåda degen väl, gärna i maskin, ca 5 minuter, till en tjock och kladdig deg. Låt degen jäsa i ytterligare 30-60 minuter tills den är fluffig och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på den.
5. Värm ugnen till 220°, klä en bakplåt med bakplåtspapper. Häll ca 1 msk olivolja i mitten av bakplåtspappret, smörj fingrarna med olja. Häll ut degen i oljan i mitten av plåten, arbeta ut degen med händerna jämnt över plåten till en ca 20×30 cm stor rektangel. Låt degen vila utan att vara övertäckt ca 15 minuter. Baka bottnen ca 8 minuter tills den blir gyllene.
6. Bred på pesto, de tillagade grönsakerna och oliver. Grädda pizzan i ytterligare 5–8 minuter, se till att den inte bränns. Ringla över pesto, strö över pinjenötter, skär pizzan i bitar och ät varm.

Flatbread-pizza med grön örtsås

Lyxig hummuspizza på 20 minuter

Quinoabullar med spagetti