Recept: Glutenfri pizza med brysselkål och rödbeta

En riktigt god och nyttig grönsakskombination på en perfekt pizzabotten får du här. Den goda smaken av pesto och oliver gör att den här pizzan älskas av alla!

Text och foto: Marisa Alvarsson

Glutenfri pizza med brysselkål och rödbeta

4 portioner

Topping:
250 g färsk brysselkål
4 msk pesto plus extra att klicka över den färdiga pizzan
2 medelsmå förkokta rödbetor
4 dl grönkål
18 urkärnade gröna oliver
olivolja
salt och peppar
3-4 msk pinjenötter
Glutenfri pizzabotten
225 g glutenfri mjölmix (Vi använde Laila’s Mjölmix)
20 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 1/2 tsk torrjäst
1 1/2 tsk lönnsirap
1 1/4 dl vatten
1 dl mandelmjölk
2 tsk olivolja (till degen)
2 msk olivolja (för balplåten)

Gör så här:

1. Topping: Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, skölj och ansa brysselkålen, dela dem i halvor. Klyfta eller dela rödbetorna i bitar. Lägg brysselkål och rödbetor på ugnsplåten, ringla över olivolja. Baka i ugnen, 200° i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och allt fått fin färg.
2. Skölj och hacka grönkålen, stek den mjuk i lite olivolja, sätt åt sidan.
3. Pizzabotten: Blanda alla torra ingredienser utom torrjästen i en bunke. Värm vatten och mandelmjölk till 37°, blanda med lönnsirap, olivolja och torrjäst. Tillsätt ca 2 1/2 dl av de torra ingredienserna, blanda om. Låt blandningen stå och jäsa i ca 30 minuter tills den är bubblig och fluffig.
4. Blanda med resten av de torra ingredienserna, knåda degen väl, gärna i maskin, ca 5 minuter, till en tjock och kladdig deg. Låt degen jäsa i ytterligare 30-60 minuter tills den är fluffig och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på den.
5. Värm ugnen till 220°, klä en bakplåt med bakplåtspapper. Häll ca 1 msk olivolja i mitten av bakplåtspappret, smörj fingrarna med olja. Häll ut degen i oljan i mitten av plåten, arbeta ut degen med händerna jämnt över plåten till en ca 20×30 cm stor rektangel. Låt degen vila utan att vara övertäckt ca 15 minuter. Baka bottnen ca 8 minuter tills den blir gyllene.
6. Bred på pesto, de tillagade grönsakerna och oliver. Grädda pizzan i ytterligare 5–8 minuter, se till att den inte bränns. Ringla över pesto, strö över pinjenötter, skär pizzan i bitar och ät varm.

Flatbread-pizza med grön örtsås

Lyxig hummuspizza på 20 minuter

Quinoabullar med spagetti