Recept Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors
Kantarellsnurror
36 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
12–13 dl siktat dinkelmjöl
Fyllning:
1 liter färska kantareller
1 rödlök
1 morot
1 msk rosmarin
smör
2 dl hackad persilja
2 dl grovriven prästost
salt
Pensla med:
1 ägg
pumpakärnor
flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
2. Ansa och hacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Skala och grovriv moroten. Mjukstek svamp, lök, morot och rosmarin i smör ca 10 minuter. Ta från värmen och låt kallna. Blanda i persilja, ost och salt.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn kaka som mäter ca 50 x 30 centimeter.
4. Strö över svampen och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulle i 18 bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.
5. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Strö på pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.